• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Locirani dronovima i LIDAR-om: Dva izgubljena grada pronađena u planinama Uzbekistana

A. I.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Naselja iz 8. i 11. veka mogla bi da promene shvatanje Puta svile

  • 0
Uzbekistan, arheologija Foto: SAIElab/J.Berner/M.Frachetti

Arheolozi su pronašli ostatke dva izgubljena srednjovekovna grada u travnatim planinama istočnog Uzbekistana. To bi moglo da promeni uvreženo shvatanje Puta svile, velike mreže trgovačkih puteva koja se protezala od Kine do Mediterana.

Za Put svile dugo se verovalo da povezuje gradove u nizijama, ali, koristeći tehnologiju daljinskog istraživanja, arheolozi su sada pronašli najmanje dva grada visoko u planinama koja su se nalazila duž ključne raskrsnice tih trgovačkih puteva, prenosi BBC.

- Istorija Centralne Azije se sada ovim otkrićem menja u potpunosti, jer se verovalo sa su trgovačke rute, koje su se protezale po čitavoj Evroaziji, izbegavale planine centralne Azije. Međutim, ovo novo istraživanje, pokazalo je da je Put svile bio mnogo veći nego što se mislilo - rekao je direktor uzbekistanskog Nacionalnog centra za arheologiju Farhod Maksudov, koji je bio deo istraživačkog tima.

Naučni tim veruje da su Tugunbulak i manji grad Tašbulak bila dinamična naselja na Putu svile između 8. i 11. veka kada je oblast kontrolisala moćna turkijska dinastija. Farhod Maksudov i arheolog sa Univerziteta Vašington u Sent Luis Majkl Fraketi su prvo pomoću dronova 2011. otkrili manji grad Tašbulak.

Istorijski spisi aludiraju na gradove u regionu, ali tim nije očekivao da će pronaći srednjovekovni grad od 12 hektara na nekih 2.200 metara nadmorske visine.

- Bili smo oduševljeni, čak je i pešačenje tamo bilo teško, jer smo naišli na jake vetrove, oluje i logističke izazove - rekao je Fraketi.

Interesantno je da danas veoma mali broj ljudi živi na tako visokim nadmorskim visinama - samo tri odsto svetske populacije danas naseljava teritorije koje se nalaze visoko na planinama, među kojima su gradovi Lasa na Tibetu i Kusko u Peruu.

Četiri godine kasnije, lokalni administrator šumarstva je predložio ovom timu da prouči drugu lokaciju blizu Tašbulaka.

- Rekao nam je da ima ostatke iste vrste keramike i grnčarije u svom dvorištu. Tako smo otišli ​​do njegove kuće i otkrili da je ona sagrađena na srednjovekovnom utvrđenju. Na neki način on je živeo na vrhu ogromnog drevnog grada - rekao je Fraketi.

- Kada smo govorili ljudima da smo otkrili ove neverovatne lokalitete, nailazili bi na skeptičnost. Sumnjali bi da nisu toliko veliki kao što govorimo. Kako da naučno dokumentujemo postojanje ovih gradova i pokažemo šta su oni zaista bili predstavljali, to je bio pravi izazov - objasnio je Fraketi.

Tim se zbog toga 2022. godine vratio sa dronom opremljenim tehnologijom LIDAR pomoću koje su mogli da "odlepe" površine i otkriju zidove, stražarske kule, složene arhitektonske karakteristike i druga utvrđenja u Tugunblaku.

Istraživači sugerišu da su zajednice možda odlučile da se nasele u Tugunbulaku i Tašbulaku kako bi iskoristile snažne vetrove da raspale vatru u pećima za topljenje gvozdene rude, kojom je region bio bogat. Preliminarna iskopavanja su takođe otkrila proizvodne peći.

- Ko god je imao gvožđe u rukama u srednjem veku bio je veoma moćan - podsetio je Maksudov.

Međutim, moguće je da je baš izvor njihove snage doveo do pada. Područje je nekada bilo pokriveno gustim šumama smrče koje su posečene kako bi se punile peći i obezbedilo kovanje gvožđa.

- Područje je zbog toga postalo nestabilno, pogotovo za vreme iznenadnih bujica i lavina - dodaje Maksudov.

Stručna zajednica saglasna je sada da su nova otkrića na Putu svile izuzetno postignuće, posebno što niko nije očekivao gradove - usputne stanice - tako visoko u planinama.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>