• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobrovoljno su se prijavili, a onda uradili nešto što niko nije očekivao: Rezultat je impresivan

Vreme čitanja: oko 1 min.

Građani naučnici iznenadili jer su pomogli u identifikaciji neverovatnog broja praistorijskih pogrebnih humki u Holandiji

  • 0
Satelitski snimak Holandije Foto: Planet Observer/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

Više od 6.500 dobrovoljaca učestvovalo je u identifikaciji oko 1.000 praistorijskih pogrebnih humki u Holandiji za samo 4 meseca. To je samo još jedan pokazatelj značaja dobrovoljaca u arheologiji, piše Phys.org.

Projekat Heritage Quest pokrenut je 2018. a cilj je bio korišćenje takozvanih „građana naučnika“ u identifikovanju arheoloških karakteristika na slikama napravljenim pomoću LIDAR-a u centralnoj Holandiji.

Zahvaljujući uključivanju hiljadama ljudi peko interneta, praistorijske pogrebne humke identifikovane su širom regiona u rekordnom periodu. Međutim, tačnost ovakvih podataka ranije je kritikovana zbog toga što dobrovoljci nisu profesionalni arheolozi.

- Iako je količina dobijenih podataka premašila sva naša očekivanja, suočili smo se sa izazovom tipičnim za projekte u koje su uključeni građani naučnici: koliko su pouzdana otkrića do kojih dolaze dobrovoljci – rekao je dr Kventin Buržoa sa Univerziteta u Lajdenu.

Da bi procenili preciznost podataka, autori su sproveli istraživanja na 380 identifikovanih lokacija kako bi otkrili da li su to zaista pogrebne humke iz praistorije. Rezultate su objavili u žurnalu Antiquity.

- Građani naučnici su efikasni. Otkrili smo direktnu vezu između broja volontera koji su identifikovali potencijalne objekte i mogućnost da to bude pogrebna humka – rekao je dr Buržoa.

U projektu Heritage Quest otkriveno je oko hiljadu ranije nepoznatih humki, što je dupliralo broj poznatih humki u regionu za samo 4 meseca.

- Ono što bi oduzelo profesionalni arheolozima godinu dana urađeno je za nekoliko meseci zahvaljujući kombinaciji tehnologije LIDAR i pomoći građana – dodao je on.

Dr Buržoa naglašava da je veoma značajno i to što je ovaj projekat doveo do veće uključenosti zajednice u arheologiju, pa se više pričalo o nasleđu regiona.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>