• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tajna grobnica otkrivena na šokantnom mestu: Indijana Džons je Sveti gral našao baš tu

Vreme čitanja: oko 2 min.

U srcu Petre, ispod čuvene Riznice, arheolozi su otkrili tajnu grobnicu sa najmanje 12 ljuskih ostataka i predmetima starim oko 2.000 godina

  • 0
Indijana Džons, Petra Indijana Džons i njegov otac ispred Riznice u Petri… Foto-kolaž: Lucasfilm / AFP / Profimedia; AHMAD ABDO / AFP / Profimedia

U srcu Petre, drevnog grada u Jordanu, urezana u stene stoji čuvena Riznica, spektakularna građevina koja je u pop-kulturu ušla kao mesto gde je sniman film „Indijana Džons i poslednji krstaški pohod“ i gde je najpoznatiji filmski arheolog pronašao Sveti gral. A duboko ispod nje arheolozi su otkrili tajnu grobnicu sa najmanje 12 ljudskih ostataka i predmetima starim oko 2.000 godina.

Grobnicu su otkrili dr Pirs Pol Krisman, izvršni direktor Američkog centra za istraživanje, i njegov tim, piše CNN Science.

Ekspedicija je proučavala Riznicu nakon godina spekulacija da dve grobnice pronađene ispod leve strane spomenika 2003. nisu jedine podzemne prostorije. Ta teorija konačno je potvrđena.

Krisman i njegov tim koristili su radar koji probija zemlju i otkrili da nešto postoji sa desne strane. Nakon toga su dobili dozvolu jordanske vlade i počeli iskopavanja.

Tim je tajne grobnice otkrio u avgustu, ali pravo iznenađenje bilo je u samim grobnicama. Dok su mnoge od njih u Petri otkrivane prazne ili opljačkane, u ovoj su bili potpuni skeletni ostaci i pogrebni pokloni od bronze, gvožđa i keramike.

Netaknuta grobnica ispod Riznice pruža novi uvid u živote Nabatejaca, drevnih arapskih nomada čije pustinjsko kraljevstvo je cvetalo od 4. veka pre nove ere do kraja 1. veka nove ere.

Riznica u Petri Foto: Dominika Zarzycka / Zuma Press / Profimedia

- Ovo je veliko i retko otkriće . U poslednja dva veka Petru su istraživali arheolozi, ali ništa ovakvo nije dosad otkriveno. I to ispod jedne od najpoznatijih zgrada na svetu… To pokazuje da još ima mogućnosti za velika otkrića – rekao je Džoš Gejts, voditelj Diskaverijeve emisije „Ekspedicija nepoznata“, a koji je snimao otkriće.

Petra je izabrana za jedno od 7 novih svetskih čuda, a Riznicu godišnje poseti hiljade turista godišnje. Osim toga, ovo mesto poznato je i kao mestu na kome se nalazio Sveti gral u filmu „Indijana Džons i poslednji krstaški pohod“.

Zanimljivo je da među predmetima otkrivenim u grobnici, jedan skelet drži keramičku posudu koja liči na Sveti gral iz filma, piše CNN Science.

- Ovo je sjajan momenat kad istorija imitira umetnost – rekao je Gejts.

(Telegraf Nauka/CNN Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>