• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi rešili misteriju drevnog naselja: Ispitali kako su pravljene monumentalne zemljane građevine

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tim istraživača proučio je korišćene materijale, proces izgradnje i organizaciju rada na nalazištu Kasas del Turunjuelo

  • 0
Kasas del Turunjuelo, Casas del Turuñuelo Nalazište Kasas del Turunjuelo u Španiji... Foto: Jorge Armestar / ContactoPhoto / Profimedia

Tim naučnika uspeo je da, konačno, rekonstruiše proces izgradnje monumentalnih zdanja iz naselja Kasas del Turunjuelo u Španiji. Ovo misteriozno arheološko nalazište poznato je po tome što ima najbolje očuvane zemljane zgrade u zapadnom Sredozemlju.

Istraživanje tima naučnika sa Univerziteta u Helsinkiju i Instituta za arheologiju u Španiji na ovoj lokaciji traje od 2014, a najnovija studija objavljena je u žurnalu Scientific Reports, prenosi Phys.org.

- Naš cilj je da shvatimo kako su zemaljski materijali obrađivani i korišćeni, kako je bio organizovan rad, kao i koji je nivo znanja morao da postoji u zajednici. Želimo da shvatimo metode izgradnje, eksploataciju okruženja, kao i društveno-političke uslove koji su omogućili stvaranje monumentalnih zdranja – rekla je Marta Lorencon, član istraživačkog tima sa Univerziteta u Helsinkiju.

Benjamin Kutila Viktoria, jedan od koautora istraživanja, kaže da su Tartešani imali održivi pristup izgradnji. Činjenica da to dodaje novu dimenziju priči o njihovim građevinskim sposobnostima i kulturi nije ranije isticana u istraživanjima.

Kasas del Turunjuelo, Casas del Turuñuelo Foto: Jorge Armestar / ContactoPhoto / Profimedia

- Ovo istraživanje može da nam pomogne da bolje shvatimo održivu izgradnju u prošlosti koja bi mogla da inspiriše izgradnju i danas. Korišćenje lokalnih, prirodnih resursa na koordinisan način može inspirisati ideje o ekološkoj izgradnji – rekla je Lorenconova.

Osim toga, veruju naučnici, organizacija rada može da nas nauči nešto o koordinaciji radne snage.

- Sposobnost da se rekonstruišu ove drevne tehnike daje nam uvidu bez oresedana u protoistorijske kulture koje su cvetale i adaptirale se na okruženje, ali i pružaju nam novu dimenziju o genijalnosti i izdržljivosti tih ljudi – zaključila je Marta Lorencon.

Tartešani se smatraju najstarijom zapadnom kulturom. Nastala je u prvom milenijumu pre nove ere na prostorima zapadne Andaluzije i u južnom Portugalu. Kasas el Turunjuelo je najmonumentalnije naselje Tartešana, a nastalo je u 5. veku pre nove ere.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Video: Veliko otkriće u Viminacijumu: Pronađena trijumfalna kapija

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>