• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na Rudniku u šutu pronađen srednjovekovni nadvratnik: Ima neverovatan živopis i dekoracije

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskopan je i mletački groš

  • 1
Rudnik, arheologija Foto: RINA

Planina Rudnik nadaleko je poznata kao prava arheološka riznica, a nastavak stručnih istraživanja ovog leta je u punom jeku. Arheolozi su na lokalitetu Drenje-Imanje Nikića otkrili izuzetan nadvratnik ukrašen živopisom sa obe strane.

- Pronađen je u šutu kojim je zatrpan ulaz. Ukrašen je živopisom sa dve strane, komponovanom od trougaonih polja u kojima je dekorativni motiv uvijene lozice. Na istočnoj strani građevine nalazio se ulaz, izbačen u vidu vestibila. Sastojao se od dva prolaza razdvojena zidanim stupcem. Identičan nadvratnik je pronađen i 2011. godine, kada je istražen jedan od ulaza - kažu za RINU u Muzeju Rudničko–takovskog kraja.

Ovaj ornament komponovan od cik-cak linije, koja formira trougaona polja u kojima se nalazi dekorativni motiv razlistale grančice, najviše sličnosti ima sa ornamentima iz 14. veka naslikanim u manastirima Bogorodica Ljeviška, Dečani i Treskavac.

- Rudnička palata još jednom otkriva bogatstvo svog vlasnika, ali je i svedočanstvo da je svoj dom ukrasio po pravoslavnoj tradiciji - kažu u gornjomilanovačkom muzeju.

Fejsbuk stranica Srpska srednjovekovna istorija objavila je da je na istom lokalitetu pronađen i mletački novčić, tj. groš.

Ovog avgusta na Rudniku je započeta šesnaesta godina arheoloških istraživanja koja sprovode Muzej rudničko-takovskog kraja i Odeljenje za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Ovogodišnja arheološka istraživanja su usmerena na završetak iskopavanja objekta na imanju Radovinke Nikić. Arheološku ekipu čine dr Dejan Radičević, muzejski savetnik Ana Cicović i doktorand Mirko Vranić.

(Telegraf Nauka/Rina)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Federer

    27. avgust 2024. | 13:30

    ulaz u sajam srednjeg veka , rušenje u tradiciji Srba

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>