• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dronovima i laserima arheolozi otkrili čak 57 drevnih rimskih naselja

T. B.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači sa Univerziteta u Kadizu uspeli su da pronađu lokalitete koristeći najnoviju tehnologiju i otkrivajući kompleksne mreže istorijskih veza

  • 0
Dron Foto: Nano Calvo / Alamy / Alamy / Profimedia

Istraživači sa Univerziteta u Kadizu odlučili su da je vreme da pretraže srednji tok doline reke Gvadalete u potrazi za ostatke iz rimske istorije. Pronašli su mnogo toga, i čeka ih još mnogo posla kako bi razumeli kako se sve to međusobno povezuje.

Istraživački tim, koji predvodi Makarena Lara, započeo je svoj projekat 2023. godine sa nadom da će pronaći rimska naselja. Na kraju, otkrili su 57 lokaliteta iz rimskog doba, koji su, prema rečima arheologa od neviđenog značaja, piše Popular mechanics.

Kako bi započeli potragu, tim je koristio bespilotne letelice opremljene senzorima, konkretno, multispektralne kamere i LiDAR (light detection and ranging), kako bi brže obradili velike količine podataka bez ometanja područja koje su istraživali. Zatim je tim dodao geo radar kako bi definisao zidove i raspored naselja koji nisu vidljivi na površini.

Sa 57 novootkrivenih lokaliteta i timom koji je mapirao kako su povezani putem trgovačkih i komunikacionih ruta, druga faza je započela ovog proleća. Istraživanje na terenu takođe je pomoglo da se premosti jaz između otkrića starih nekoliko decenija i savremene tehnologije. Tim je uspeo da zvanično katalogizuje prethodno navedena otkrića iz 1980-ih i 1990-ih koja nisu bila dalje istraživana nakon njihovog otkrivanja, dodajući još više novih lokaliteta kako bi se upotpunila slika rimske prisutnosti u dolini reke.

Prvi lokalitet na koji se tim fokusirao bila je rimska vila u Bornosu. Istraživači su uspeli da identifikuju zidove koji razdvajaju stambene i radne zone unutar naselja, pružajući novi uvid u organizaciju i funkcionisanje ovih drevnih zajednica.. Ovo je prvi put da je jedno rimsko naselje sveobuhvatno analizirano u ovom okruženju, prema rečima naučnika.

- Podaci koje imamo omogućili su nam da generišemo solidnu bazu arheoloških informacija i dokumentacije kako bismo nastavili istraživanje u narednim godinama u ovom okruženju. Naš glavni cilj je da nastavimo sa iskopavanjima i istraživanjima koristeći netradicionalne tehnike i alate, koji će biti dopunjeni proučavanjem pronađenih konteksta, kao i analizom tehnika na dokumentovanim materijalima, što će nam omogućiti da dobijemo holistički pogled na rimsko naselje i teritoriju u oblasti oko rezervoara Bornos i Arcos de la Frontera - izjavila je Lara.

Rad se nastavlja, a interdisciplinarni tim na terenu identifikuje i katalogizuje arheološke materijale iskopane u vili. Tim veruje da će im ovaj napor pomoći da bolje razumeju ključne aspekte ovih lokaliteta smeštenih u planinskom regionu i odnose na različitim nivoima sa drugim lokalitetima.

(Telegraf Nauka / Popular mechanics)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>