• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Gospode, nemoj imati milosti… Neka umru užasnom smrću“: Misteriozni natpisi na podu zatvora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Grafiti iz starorimskih ćelija daju novi uvid u život Rimskog carstva

  • 0
Korint Nalazište u Korintu... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Arheolozi su u Korintu, u Grčkoj, identifikovali ostatke starorimskog zatvora. Iako se zna da su zatvori postojali širom Rimskog carstva, vrlo malo njih je do sada identifikovano. A misteriozni natpisi na njihovim podovima i zidovima mogu otkriti mnogo toga o životu u antici.

Istorijski izvori sugerišu da su „zatvori postojali u skoro svakom rimskom gradu, bar u svakom koji je imao forum“, napisao je Metju Larsen, arheolog i profesor Univerziteta u Kopenhagenu, u žurnalu Hesperia, a prenosi LiveScience.

- Uprkos tome, arheološke ostatke zatvora veoma je teško identifikovati. Zbog toga se malo zna o tome kako su starorimski zatvori izgledali ili gde su se nalazili – naveo je Larsen.

Korintski zatvor je korišćen u 5. i 6. veku. Bilo je to vreme kada je Rimsko carstvo kontrolisalo ove oblasti, a veliki deo ljudi je prešao u hrišćanstvo.

Larsen je proučavao samo nalazište, grafite u njemu, ali i izvore o iskopavanjima 1901.

Na podovima zatvora otkriveni su mnogi zapisi. U jednom od njih, na grčkom, mole se „da imaju sreću oni koji pate u ovom mestu bezakonja“, a onda se dodaje: „Bože, ne pokazuj milost prema onima koji su nas ovde bacili“.

Sam pod, navodi se, ima mnogo pukotina, pa naučnici nisu sigurni da li se zatvor nalazio na drugoj lokaciji, pa su onda podovi preneti na ovo mesto.

Larsen je otkrio da su svi natpisi pisani između pukotina, što znači da su one bile tu kada su nastali. Takođe, pronašao je posude za malo vode i mali toalet, za koji veruje da su ga koristili čuvari.

- Uslovi za zatvorenike bili su grozni. Grafiti koje su pisali pokazuju da su bili u veoma mračnom mestu, da ih niko nije saslušavao. Jedan natpis govori o tome da je jedna osoba provela tu celu zimu. Ovo je zimi bilo neverovatno hladno mesto – rekao je Larsen.

Nekoliko natpisa ukazuje na to da su zatvorenici igrali neke društvene igre da ubiju vreme. Na drugim natpisima su molbe za oslobađanje.

„Gospode Bože i čista pravdo, spasi sa ovog mesta dva brata. Hriste, čuvaj Boudisa i Joanisa“, jedna je od njih.

Mnogi su se molili bogu da se osveti onima koji su ih uhapsili. „Gospode, neka umru užasnom smrću“, jedna je od takvih poruka. Ima i malo neobičnijih, koje je teže shvatiti poput: „Neka pobedi dobra sreća lepih devojaka koje vole neoženjene muškarce“.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>