• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Spektakularno otkriće – iskopana kolosalna glava gospodara neba: Zbog neverovatne tehnike izgleda kao da diše

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mermerna glava Zevsa otkrivena u Afrodizijasu predstavlja vrhunac umetničkog majstorstva

  • 1
Zevs Foto-kolaž: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

U drevnom gradu Afrodizijasu, u provinciji Ajdin na zapadu Turske, otkrivena je mermerna glava Zevsa, vrhovnog boga grčkog panteona, gospodara groma i Olimpa. Ovo otkriće, koje su objavili Mehmet Nuri Ersoj, ministar kulture i turizma Turske, i njegov tim, izazvalo je veliku pažnju i oduševljenje među arheolozima i ljubiteljima istorije širom sveta, piše Arkeonews.

Mermerna glava Zevsa pronađena je tokom iskopavanja u Afrodizijasu, drevnom gradu poznatom po svojim izvanrednim vajarskim radionicama koje su bile cenjene širom Rimskog carstva.

Zevs Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

- Mermerna glava, koja je ponovo ugledala svetlost dana nakon nekoliko vekova, prikazuje raskoš Zevsa, najmoćnijeg i najvažnijeg boga u grčkoj mitologiji - izjavio je ministar Ersoj, naglašavajući značaj ovog nalaza.

Kolosalna mermerna glava Zevsa, visoka 66 centimetara, isklesana je u reljefu kao arhitektonski konzol ili deo konzola. Pronađena je okrenuta naglavačke blizu površine na području 50 metara zapadno od Hrama Afrodite. Nakon pronalaska, glava je podvrgnuta preliminarnom čišćenju i konzervaciji kako bi se uklonile zacementirane naslage zemlje.

Afrodizijas Ostaci Afrodizijasa u Turskoj... Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izrađena je od jednog bloka mermera srednje granulacije iz Afrodizijasa, i datovana je u period 2-3. veka naše ere. Ministarstvo kulture i turizma objavilo je da "veličanstveni rad na kosi i bradi pripada vrhunskim radionicama vajara u Afrodizijasu".

Sofisticirana prikaz moćnog božanskog lika daje glavi snažan efekat. Delikatna tehnika pozajmljena iz portretne skulpture korišćena je ovde da bi klasičnoj slici Zevsa dala realističniji, savremeniji efekat, kao da je božanstvo koje diše. Glava je izuzetno otkriće najvišeg kvaliteta i istorijskog značaja.

Afrodizijas, smešten u gornjoj dolini reke Morsinus u jugozapadnoj Turskoj, sastoji se od dva dela: severoistočnih mermernih kamenoloma i arheološkog nalazišta. Grad je izgrađen vek nakon Hrama Afrodite, koji datira iz trećeg veka pre nove ere. Mermerni kamenolomi Afrodizijasa i skulpture koje su kreirali njegovi vajari bili su izvor bogatstva grada.

Zevs Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Zanimljivo je da su se vajari Afrodizijasa specijalizovali za virtuozne portretne skulpture, kao i za statue bogova i dionizijskih figura u helenističkom stilu. Afrodizijski vajari bili su veoma traženi u glavnim centrima carstva, kao što su Sardis, Stratonikeja, Laodikeja, Konstantinopolj i Rim, za svoje mermerne portretne biste i statue careva, guvernera i filozofa u kasnoj antici (4-6. vek n.e.). Njihova veština i tehnika stavljale su ih na sam vrh umetničkog stvaralaštva tog vremena.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je Afrodizijas postao istaknuti centar za proizvodnju mermerne skulpture bila je blizina mermernih kamenoloma gradu. Metode koje su koristili, kvalitet regionalnog umetničkog dizajna i stvaranje sofisticirane portretne skulpture, stavljali su Afrodizijas na posebno mesto u rimskom svetu.

Zevs Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Otkriće mermerne glave Zevsa u Afrodizijasu ne samo da pruža uvid u umetničke veštine drevnih vajara, već i potvrđuje značaj ovog grada kao kulturnog i umetničkog centra antičkog sveta. Kako arheološka istraživanja napreduju, možemo očekivati još fascinantnih otkrića koja će dodatno obogatiti naše razumevanje istorije i umetnosti Afrodizijasa.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Obozavateljka

    6. avgust 2024. | 15:15

    Fantasticno,kao da je ziv! Pogledajte mu oci,ostala sam bez daha!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>