• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Šokantno otkriće kraj obala Norveške: Na dnu mora pronađena bronzana sekira stara više od 3.000 godina

T. B.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Jedna intrigantna mogućnost je da artefakt potiče iz brodoloma iz bronzanog doba

  • 0

Šokantan predmet, za koji se veruje da je sekira iz bronzanog doba, otkriven je obala Norveške. Stručnjaci iz Norveškog pomorskog muzeja (NMM) veruju da datira iz perioda oko 1300-1100. godine pre nove ere, piše Newsweek.

Muzejski istraživači kažu da je dobro očuvana bronzana sekira prvi metalni artefakt iz praistorijskih vremena pronađen u norveškim vodama. Otkrivena je uz obalu Arendala na morskom dnu u prolazu Tromojsund, na dubini od približno 40 stopa, rekao je Jorgen Johanesen, morski arheolog u NMM-u.

Najstariji metalni artefakt pronađen pod vodom u Norveškoj dužine 12,7 centimetara izazvao je ogromno interesovanje među arheolozima. Međutim, način na koji je ovaj predmet završio na morskom dnu ostaje misterija.

Jedna intrigantna mogućnost je da artefakt potiče iz brodoloma iz bronzanog doba starog više od 3.000 godina.

- Ipak, postoji samo ovaj nalaz i nema drugih artefakata ili delova broda - rekao je Johanesen.

Ako se hipoteza o brodolomu pokaže tačnom, nalaz bi predstavljao otkriće bez presedana u ovom regionu, smatra Frod Kalvo, arheolog u NMM-u i vođa projekta.

- Ako je to slučaj, bio bi to prvi brodolom iz bronzanog doba otkriven u Norveškoj - navodi Kalvø. Ako je to tačno, moglo bi biti još sačuvanih artefakata sa brodoloma na toj lokaciji, što dalja istraživanja moraju uzeti u obzir.

Druga hipoteza tima, i možda verovatnija, je da je sekira korišćena kao balast na jedrenjaku u mnogo kasnijem periodu - najviše pre nekoliko stotina godina - i da je bačena.

- Ovo se moglo desiti u 19. veku. Mogla je biti bačena u more kako bi se napravilo mesto za novi teret - rekao je Johanesen.

Kalvo dodaje da je sekira verovatno ležala u grobu još od bronzanog doba ili je izgubljena na plaži. Kada su skupljali balast za brod, možda su je uzeli ne primetivši.

Iako postoji nekoliko teorija o poreklu i putanji ovog artefakta, jedno je sigurno - sekira iz bronzanog doba je neverovatno otkriće koje će doprineti daljem razumevanju praistorije ovog regiona. Ova priča o zapanjujućem otkriću samo je početak za arheologe, koji će nastaviti sa istraživanjima kako bi otkrili sve tajne koje se kriju u dubinama norveških voda.

(Telegrag Nauka / Newsweek)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>