• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veliko iznenađenje u „Kerberovoj grobnici“: Sarkofag krio izuzetno očuvano telo staro 2.000 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostaci zapečaćeni dva milenijuma prekriveni su plaštanicom, a kraj njih su ulja i parfemi

  • 1

Veliko iznenađenje sačekalo je naučnike tokom istraživanja takozvane „Kerberove grobnice“, otkrivene u Đuljanu u Italiji prošle godine. U sarkofagu, koji je bio zapečaćen 2.000 godina, pronađeno je izuzetno očuvano telo, prekriveno plaštanicom i sa uljima i parfemom kraj njega.

Istraživanje grobnice je u toku, objavile su lokalne vlasti, a radi se na restauraciji fresaka, ali i ispitivanju sarkofaga koji je bio zatvoren dva milenijuma. Zasad je ispitan pomoću mikrokamere, prenosi Arkeonews.

Arheološkinja dr Simona Formola vodi istraživanja. Telo je odlično očuvano, u ležećem je položaju, prekriveno plaštanicom koja je verovatno mineralizovana zbog specifičnih klimatskih uslova u grobnici, a okružena je pogrebnim darovima. Zbog brige uključene u izgradnju grovnice, veruje se da je u njoj sahranjen osnivač porodice za koju je podignuta.

- „Kerberova grobnica“ nastavlja da nam pruža važne informacije o oblasti oko Liternuma, čime povećavamo znanja o prošlosti, a imamo i priliku za multidisciplinarnim istraživanjima – rekao Marijano Nuzo, nadzornik u Ministarstvu kulture Italije.

Trenutno se ispituju freske, ali i ostaci u grobnici, što pruža naučnicima više podataka o pogrebnim običajima u vreme Rimske imperije.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Video: Tragovi Rimskog carstva nalaze se u Srbiji

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>