• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Spremali se da zamene vodovodne cevi, a otkrili „Kerberovu grobnicu“: Izuzetno otkriće u predgrađu Napulja

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom pripremnih radova u naselju Đuljano in Kampanja pronađena netaknuta nekropola stara oko 2.000 godina

  • 0

Kada su italijanski radnici počeli da kopaju u naselju Đuljano in Kampanja, predgrađu Napulja, kako bi zamenili vodovodne cevi, otkrili su netaknutu grobnicu staru oko 2.000 godina.

Na zidovima i plafonu grobnice nalaze se freske sa mitološkim predstavama, od kojih je najveća ona troglavog čuvara pakla, pa je zbog toga i nazvana Kerberova grobnica, piše The History Blog.

Prva testiranja pokazala su da u grobnici ima više sahranjenih i kremiranih tela, koja su tu ostavljanja tokom najmanje 400 godina, u vreme pozne Rimske republike i prvih vekova Rimskog carstva.

Na zidovima se nalaze neverovatne slike ihtiokentaura, morskih božanstava nalik Tritonu sa ljudskim glavama i torzom, konjskim telom i ribljim repom, koji drže štit. Jedna od slika koje se izdvajaju je slika Kerbera, troglavog psa čuvara pakla. Kako je saopšteno, freske su savršeno očuvane i još imaju očuvane boje.

Tokom priprema za iskopavanje vodovodnih cevi, sproveden je arheološki pregled terena. Zahvaljujući radu dr Siome Formole, zvaničnice zadužene za ovaj region, primećena je grobnica, a sve je zatim urađeno u skladu sa italijanskim zakonima, navodi se u objavi Nadzornika za arheologiju, likovnu umetnost i pejzaž.

(Telegraf Nauka/The History Blog)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>