• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Boni Prins Čarli je zamalo ubijen u Škotskoj 1745, pokazuje rupa od kuršuma iz muskete

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na imanju Benokbern u Škotskoj otkrivena je rupa od kuglice iz muskete u zidu iz vremena Jakobitske pobune 1745.

  • 0
Benokbern, Bannockburn House Foto: Wikipedia/Fleming, James Sturk

Pre skoro 280 godina, kaže legenda, pokušano je ubistvo Bonija Prinsa Čarlija, koji je predvodio neuspešnu pobunu Škota protiv britanske krune 1745.

Otkriće rupe od kuglice iz muskete u zidu spavaće sobe u istorijski značajnom škotskom zdanju potvrđuje da se pokušaj ubistva zaista desio, piše Live Science.

Rupu su u aprilu otkrili dobrovoljci koji su radili na održavanju imanja Benokbern, između Glazgova i Edinburga, gde je Boni Prins jednom boravio. Atentat ranije nije bio dokumentovan.

Neznatni promašaj se desio tokom Jakobitske pobune iz 1745, kad se Boni Prins Čarli (čije zvanično ime je bilo Čarls Edvard Stuart) borio da ponovo zauzme tron svog rimokatoličkog dede, svrgnutog u Slavnoj revoluciji 1688. Međutim, pobuna je propala i Stuart je kasnije pobegao u Francusku.

Prema usmenom predanju, neimenovani atentator je pucao kroz prozor spavaće sobe, promašio Bonija Prinsa Čarlija dok je spavao i pogodio zid iznad kreveta.

Autentičnost rupe je potvrdio arheolog Marej Kuk iz uprave Sterlinga. Otkriće se poklapa sa proslavom 900. godišnjice Sterlinga kao kraljevskog grada koji je 1124. osnovao kralj David I.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>