• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srednjovekovna papska rezidencija otkrivena u Rimu

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Rezidencija je korišćena od 4. do 14. veka

  • 0
Arhibazilika Svetog Jovana Laterana Foto: Bildagentur-online / Universal images group / Profimedia

U Rimu su pronađeni ostaci srednjovekovne palate za koju se veruje da je služila kao papska rezidencija pre Vatikana, saopštilo je danas italijansko Ministarstvo kulture.

Arheolozi su na trgu ispred Arhibazilike Svetog Jovana Laterana u centru grada iskopali složenu arhitektonsku strukturu, uključujući zidove za koje se veruje da su štitili Patrijaršiju, monumentalnu baziliku cara Konstantina iz 4. veka, navodi se u saopštenju.

- Ovo je izuzetno važno otkriće za grad Rim i njegovu srednjovekovnu istoriju, jer u modernom vremenu na trgu nikada nisu vršena obimnija arheološka iskopavanja - saopštilo je Ministarstvo.

Početna struktura zgrade, izgrađena nakon Konstantinove deklaracije o toleranciji hrišćanstva u Rimskom carstvu 313. godine, proširena je u fazama između 9. i 13. veka, a služila je kao papaska rezidencija do 1305, kada se poglavar Katoličke crkve privremeno preselio u francuski grad Avinjon, prenosi Rojters.

Područje oko Svetog Jovana Laterana uređuje se uoči jubileja, odnosno katoličke Svete godine, jednogodišnjeg događaja koji počinje u decembru, a očekuje se da će privući više od 30 miliona hodočasnika i turista u italijansku prestonicu.

Druga iskopavanja u blizini Vatikana za proširenje putnog tunela uoči jubileja otkrila su poslednjih nedelja tragove drevne rimske "fulonike", ili veša, i vrta sa portikom za koji se veruje da ga je koristio car Kaligula.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>