• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradili put, a otkrili misterioznu grobnicu: Kineski mural iz 8. veka prikazuje plavokosog muškarca sa zapada

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Na slikama je predstavljen svakodnevni rad u vreme dinastije Tang

  • 0

Kineska grobnica sa dobro očuvanim i jedinstvenim muralima iz vremena dinastije Tang (618-907) otkrivena je u Taijuanu, prestonici provincije Šansi, javila je agencija Sinhua. Zidana grobnica ima jednu prostoriju, a oslikana je prikazima svakodnevnog života kakvi ranije nisu viđeni. Na jednoj od njih prikazan je i „zapadnjak“, muškarac sa plavom kosom, smatraju stručnjaci.

Grobnica je otkrivena 2018, kada je započeta izgradnja puta, ali je Institut za arheologiju provincije Šansi tek objavio fotografije i detalje o njoj. Kako se navodi, u njoj je sahranjen muškarac koji je preminuo u 63. godini starosti i to 736. godine, a veruje se da je tu sahranjena i žena.

Kapija, ulaz, plafon, zidovi i pijedestal za kovčeg ukrašeni su muralima, a u hodniku postoje i figure čuvara.

Među muralima najviše pažnje arheologa privukla su dva na različitim zidovima.

Jedan od njih prikazuje scene rada, uključujući muškarca koji valjkom ljušti zrna, ženu koja upravlja kamenim mlinom, muškarca kako mesi testo i ženu dok diže vodu drevnim kineskim uređajem. Na drugom muralu prikazana je žena u šarenoj odeći, kao i muškarac koji nije pripadnik Han naroda sa bičem i slike konja i kamila, navodi Sinhua.

- Plavokosi muškarac koji vodi kamile ima različitu odeću. Imajući u vidu karakteristike njegovog lice i odeće, možemo da ga identifikujemo kao „zapadnjaka“, najverovatnije iz Sogdijane u centralnoj Aziji – rekao je za LiveScience Viktor Šiong, profesor istorije na Zapadnom univerzitetu u Mičigenu.

On nije bio uključen u ovo otkriće, ali je stručan za period iz koga je misteriozna grobnica.

- Najčešća tema na ovim muralima su ljudske figure ispod drveća, što je tradicija iz dinastije Han. Ovi murali daju nam nikad ranije viđen prikaz svakodnevnih obaveza i rada u vreme dinastije Tang – rekao je Šiong.

Dinastija Tang zamenila je dinastiju Sui i vladala je Kinom od 618. do 907. godine. Nakon nje zemlja je ušla u razdoblje Pet dinastija i deset kraljevstava.

Sogdijana je bila antička iranska civilizacija na prostorima današnjeg Uzbekistana, Tadžikistana i Kirgistana. Njeni stanovnici često su se bavili trgovinom između Azije i Evrope, na Putu svile, koji je doživeo procvat baš u vreme dinastije Tang.

(Telegraf Nauka / Xinhua / LiveScience)

Video: Prirodnjački muzej dobija svoju zgradu posle 130 godina

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>