• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Oživeo“ jedan od najslavnijih faraona: Evo kako je izgledao moćni gospodar Egipta

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ramzes II vladao Egiptom 66 godina, a njegova mumija otkrivena je 1881.

  • 1
Ramzes II Foto-kolaž: Gerard Degeorge / akg-images / Profimedia; akg-images / akg-images / Profimedia; Gerard Degeorge / akg-images / Profimedia; Cicero Moraes

Jedan od najslavnijih i najmoćnijih egipatskih faraona – Ramzes II – „oživeo“ je u naučnom radu koji potpisuju forenzički 3D umetnik iz Brazila Cicero Moraes i Majkl Habič, egiptolog i arheolog sa Flinders univerziteta u Australiji.

Ramzes II ili Ramzes Veliki vladao je Egiptom čak 66 godina, od 1279. do 1212. pre nove ere. Pripadnik je 19. dinastije, a sin je faraona Setija I i njegove supruge Tuje, a već vekovima intrigira maštu istraživača, ali i svih ljubitelja istorije i arheologije.

- Ramzesova mumija otkrivena je 1881. u Deir el-Barhriju, a 1886. je otvorena i od tada je detaljno proučavana. Stručnjaci su zaključili da je reč o muškarcu visokom 172 centimetra, čija muskulatura pokazuje tragove starosti. Više istraživanja sprovedeno je početkom 20. veka, kada su uočene druge karakteristike poput žućkaste kose, veoma izražene i krivudave čeone arterije, zanimljive karkteristike na ćeli i oblik lobanje koji ukazuje na egipatsko poreklo, ali i strane karakteristike. Stručnjaci su 2010-ih uradili kompjutersku tomografiju faraonovog tela, čime su povećali informacije o njegovim fizičkim karakteristikama – navodi se u studiji.

Starost je ustanovljena na između 87 i 92 godine, a visina na 170 centimetara.

- Tokom 2004. urađena je aproksimacija lica za dokumentarac „Ramzes: Bes boga ili čoveka?“. Ovaj rad, koji je razvila Kerolin Vilkinson, zasnovan je na cefalogramima i fotografijama 3D rekonstrukcije lobanje, što je osnova za rekonstrukciju lica. Tokom 2022, 18 godina kasnije, nova aproksimacija lica je urađena od strane Vilkinsonove i njenog tima, takođe za dokumentarac. Ovog puta korišćene su informacije kompjuterske tomografije – naveli su Moraes i Habič u studiji.

Kako dodaju, osim naučnih, vode se i mnoge druge debate o izgledu drevnih Egipćana, pa se neke rekonstrukcije smatraju „previše evropskim“, a neke „previše afričkim“.

- Generisane su tri grupe slika. Jedna crno-bela, objektivnija, sa zatvorenim očima i elementima prisutnim u analizi prave mumije. Jedna je urađena u koloru, sa otvorenim očima, i sa spekulativnim elementima poput boje kože, kose i očiju. Jedna je urađena i sa spekulativnim elementima i stvarnom odećom – naveli su autori.

(Telegraf Nauka)

Video: Brod pronađen za vreme korone u Viminacijumu

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>