• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Hram će nestati za 50 godina“: Ugroženo antičko svetilište na ostrvu Delos, upozorili naučnici

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Voda ulazi u skladišta tokom zime i nagriza osnovu zidova

  • 0
Delos Ostaci na ostrvu Delos... Foto-kolaž: Terence Waeland / Alamy / Alamy / Profimedia; SAWASSAKORN MUTTAPRAPRUT / Alamy / Alamy / Profimedia

Antički hram na ostrvu Delos, u Grčkoj, ugrožen je i tone iz godine u godinu. Ovo starogrčko svetilište na navodnom mestu rođenja bogova Apolona i Artemide moglo bi da nestane u nekoliko narednih decenija, upozorili su naučnici, a prenosi AFP.

- Delos je osuđen da nestane za oko 50 godina – rekla je Veronika Čankovski, šefica Francuske arheološke škole u Atini (EFA)

Ova škola se bavi iskopavanjem i očuvanjem hrama na Delosu već 150 godina. Nalazište pruža neverovatan uvid u svakodnevni život ljudi u helenističkom i rimskom periodu, kada je tu živelo oko 30.000 ljudi. Međutim, ugroženo je zbog skoka nivoa mora do kojih dovode klimatske promene.

Delos Foto: Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Malo ostrvo u grupaciji Kiklada, u Egejskom moru, privlači stotine hiljada posetilaca godišnje. Međutim, najgora šteta na strukturama već je vidljiva u pojedinim delovima iz 2. i 1. veka pre nove ere, pa su tu zabranjene posete.

- Voda ulazi u skladišta tokom zime. Ona nagriza osnovu zidova. Svake godine na proleće, primetim kako su se novi zidovi srušili – rekao je Žan-Šarl Moreti, direktor fancuske misije na Delosu i istraživač Francuskog državnog instituta za istraživanja antičke arhitekture (IRAA).

Delos Foto: SAWASSAKORN MUTTAPRAPRUT / Alamy / Alamy / Profimedia

U roku od 10 godina nivo mora na nekim delovima ostrva skočio je i do 20 metara, dodala je Veronika Čankovski.

Studija Aristotelovog instituta u Solunu prošle godine otkrila je da je skok temperatura u kombinaciji sa visokim nivoom vlage značajno uticao na hemijski sastav nekih materijala korišćenih u izgradnji.

Delos Foto: Terence Waeland / Alamy / Alamy / Profimedia

Prema legendi, na ovom ostrvu rođeni su Apolon i Artemida, božanstva koja su bila mnogo cenjena i među Grcima i među Rimljanima. Ostrvo je malo, dugo je oko pet kilometara i široko nešto više od kilometra. Čuvene su statue lavova sa ovog ostrva, Apolonova figura, mikenski vojnik, bronzana maska Dionisa...

(Telegraf Nauka / AFP)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>