• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je kao nagrada na lutriji: Žena izašla u šetnju, pa pronašla blago

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Češkoj otkrivena riznica sa više od 2.150 srebrnjaka iz 11. i 12. veka

  • 0
Srebrnjaci Foto: Deml Ondřej / ČTK / Profimedia

U jednom od najvažnijih arheoloških otkrića poslednje decenije, žena u Češkoj otkrila je riznicu srednjovekovnog blaga tokom šetnje kroz polje u Kutnoj Hori, gradu u regionu Srednja Češka. Blago se sastoji od više od 2.150 srebrnih novčića, poznatih kao denari, koji datiraju iz perioda između 1085. i 1107. godine navodi Arkeonews.

Šetajući kroz polje u Kutnohorsku, žena je primetila nekoliko srebrnih novčića i odmah kontaktirala zvaničnike. Institut za arheologiju Akademije nauka Češke Republike (ARUP) potvrdio je pronalazak u saopštenju za javnost 16. maja 2024. godine.

- Ovo otkriće je poput osvajanja nagrade na lutriji - rekao je Filip Velmski, arheolog instituta, dodajući da je blago verovatno zakopano tokom prve četvrtine 12. veka, u vreme unutrašnje političke nestabilnosti u zemlji.

Zanimljivo je da su denari bili glavni srebrni novčići koji su se koristili u srednjovekovnoj Evropi, a proizvodnja novčića u Pragu tokom 11. i 12. veka bila je značajna za ekonomiju regiona.

Eksperti veruju da su novčići proizvedeni u Pragu i uvezeni u Bohemiju. Riznica je bila smeštena u keramičkoj posudi, koja je tokom godina uništena, ali arheolozi su ipak uspeli da otkriju dno posude. Filip Velimski je istakao da je otkriće verovatno povezano sa unutrašnjim sukobima u zemlji između članova dinastije Pšemislović, koji su se borili za prinčevski tron Praga.

Prema ARUP-u, bitke su bile uobičajene tokom tog perioda i depozit je mogao biti gotovina "za isplatu vojničkih plata ili možda ratni plen".

- Utvrđivanje sastava legure, koja pored srebra sadrži i primesu bakra, olova i tragova metala, može pomoći u određivanju porekla korišćenog srebra - naveli su iz ARUP-a.

Stručnjaci kažu da vlasnik blaga nije mogao biti običan čovek.

- Nažalost, za prelaz iz 11. u 12. vek, nemamo podatke o kupovnoj moći tadašnjih novčića. Ali to je bila ogromna, nezamisliva – i istovremeno nedostupna – suma za običnog čoveka. Može se uporediti sa osvojenim milionom na lutriji - rekao je Velimski.

Artefakti su premešteni u laboratoriju na dalju analizu i dokumentaciju, proces koji će verovatno trajati godinu dana. Nakon toga, planirano je da se artefakti izlože na izložbi koja će biti otvorena 2025. godine.

Otkriće blaga u Kutnoj Hori ne samo da predstavlja izvanredan arheološki pronalazak već i pruža dragocene uvide u turbulentnu istoriju Češke Republike. Ovo otkriće će sigurno doprineti daljem razumevanju srednjovekovne ekonomije i političkih sukoba u regionu.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>