• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Počast posle 80 godina: Pronađena olupina podmornice koja je razorila najviše japanskih brodova

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U jednoj od poslednjih patrola USS Harder za četiri dana potopila tri japanska razarača i dva teško oštetila

  • 0
USS Harder Foto: PJF Military Collection / Alamy / Alamy / Profimedia

Olupina američke podmornice iz Drugog svetskog rata USS Harder pronađena je 80 godina nakon što je uništena u Južnom kineskom moru.

Ova podmornica, koja je odgovorna za uništavanje najviše ratnih brodova Japana tokom Drugog svetkog rata, uništena je 29. avgusta 1944. godine zajedno sa posadom od 79 ljudi, a njena olupina pronađena je na dubini od 914 metara u blizini filipinskog ostrva Luzon, prenosi BBC.

U jednoj od poslednjih patrola ova podmornica je za četiri dana potopila tri japanska razarača i dva teško oštetila, što je značajno doprinelo konačnom porazu Japana.

- Harder je izgubljen na putu ka pobedi. Ne smemo da zaboravimo da pobeda ima cenu, kao što ima i sloboda – rekao je penzionisani admira Semjuel Koks, direktor Komande mornarice SAD za istoriju i nasleđe.

Američku podmornicu pronašla je nevladina organizacija Lost 52 project, čiji je cilj da pronađe 52 podmornice koje su izgubljene tokom Drugog svetskog rata.

- Zahvalni smo ljudima iz Lost 52 koji su nam dali šansu da pronađeno podmornicu i odamo počast posadi ove podmornice, čiji moto je bio „Napadnimo ih jače“ – dodao je Koks.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>