• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otkrivena 1.700 godina stara rimska tvrđava u Nemačkoj: Štitila od varvarskih napada

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi su pronašli ostatke rimskog kastruma u Ahenu, otkrivajući tajne o antičkoj odbrani i životu u Rimskom carstvu

  • 0
Rimska tvrđava Prikaz života u rimskoj tvrđavi na granici... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Rimska tvrđava stara 1.700 godina otkrivena u Nemačkoj izgrađena je da bi se zaštitila od varvarskih napada, piše Live Science.

Već više od jednog veka, istoričari su sumnjali da se ispod kaldrmisane ulice u Ahenu, gradu na zapadu Nemačke, krije odbrambena struktura poznata kao kastrum (castrum). Međutim, tek su nedavna iskopavanja, koja su obavljena uoči građevinskog projekta, arheolozima konačno omogućila da vide ostatke ove tvrđave stare 1.700 godina. Odmah su znali da je u pitanju rimska konstrukcija.

- Način na koji je zid izgrađen je nesumnjivo rimski. Malter i izbor kamena bili su tipični za rimski period. Takođe, dimenzije i način izgradnje temelja razlikovali su se od tehnike korišćene u srednjem veku - rekla je Donata Kiritc, arheolog i vlasnica ArheoConsult, firme koja je vodila iskopavanje, u saopštenju za Live Science.

Sam zid datira iz oko trećeg veka, a segment koji je otkriven proteže se oko 7 metara u dužinu i 90 centimetara u širinu. Puna dužina zida je nepoznata, prema datom saopštenju arheolozi smatraju da je zid možda izgrađen u krugu kako bi štitio grad, prenosi Miami Herald.

- Kao i drugi kastrumi pronađeni na drugim mestima u Nemačkoj, i ova vrsta kapije pokazuje da su dva paralelna zida podržavala kulu - rekao je Andreas Šaub, arheolog grada Ahena koji je radio na iskopavanju, za Live Science.

Zid je verovatno korišćen kako bi se oni unutar utvrde štitili od germanskih plemena.

- Znamo da je kastrum izgrađen kao reakcija na napade germanskih plemena oko 275. i 276. godine nove ere. Ne znamo da li je bilo mnogo vojnika koji su vodili kastrum ili su stanovnici morali da se sami brane. Ali ono što znamo je da je funkcionisalo. Nemamo indikacija o nekim velikim razaranjima nakon izgradnje kastruma - rekao je Šaub za Live Science.

Pored zida, arheolozi su pronašli krhotine keramike i kosti životinja na lokalitetu, kao i ono što bi moglo da bude put.

- Sloj šljunka na mestu otvaranja sugeriše da je možda postojao popločani put - rekla je Kiritc za Live Science.

Kada se iskopavanja završe, počeće radovi na gradilištu. Iako je ovo otkriće iznenađujuće, nije jedino svoje vrste u Nemačkoj. Zemlja obiluje ostacima Rimskog carstva, od vojnih tvrđava do termalnih kupatila, što je svedočanstvo o dugotrajnom uticaju Rimljana na ovaj deo Evrope.

(Telegraf Nauka / Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>