• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pravili autobusku stanicu, a otkrili drevno groblje: Nekropola iz srednjeg veka nađena u Bugarskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Iskopani su olovni pečati, grobnice sa skeletima dece i beba, neobične posude...

  • 0
Grobnice u Sozopolju Grobnice iz Sozopolja otkrivene još 2012. godine... Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Srednjovekovna nekropola otkrivena je tokom izgradnje autobuske stanice kraj grada Sozopolja, na bugarskoj crnomorskoj obali. Na nalazištu su pronađeni i olovni pečati iz 13. veka, sa slikama svetaca i natpisima koju ukazuju da su ih koristili visokorangirani sveštenici.

Do otkrića tokom priprema izgradnje buduće autobuske stanice Sozopolja došli su Javor Ivanov, šef arheoloških iskopavanja, i Dmitar Nedev, direktor Arheološkog muzeja Sozopolja, navodi Arkeonews.

Južno od sloja sa pečatima, pronađeno je desetak grobnica.

- Kao i u modernom svetu, kada blizak rođak umre, sahranjuje se u grobu preminulog člana porodice. Ovde možda ima ostataka 10 ili 15 ljudi, koji su sahranjivani jedan na drugom – naveo je Javor Ivanov.

Do sada je pronađeno nekoliko skeleta dece, uključujući i beba. Veruje se da su sahranjivani iznad ili ispod svojih roditelja.

- Ljudski ostaci su dobro očuvani, a prema hrišćanskoj tradiciji okrenuti su ka zapadu. Keramika otkrivena kraj grobnica je nastala između 11. i 13. veka. Osim novčića i keramike, nije bilo pogrebnih darova za mrtve. Otkriveni su gvozdeni ekseri, ali ne i tragovi drvenih kovčega – naveli su iz opštine Sozopolj na Fejsbuku.

U jugoistočnom delu nađena je i veliki posuda, kakve su povremeno korišćene za sahrane. Posuda je prazna, pa će biti provereno da li je u njoj čuvan organski materija.

Dosadašnjim iskopavanjima stiglo se do tri metra dubine, a Javor Ivanov rekao je da očekuje da će ih dalja iskopavanja dovesti i do grobnica iz 4. veka, a na dubljim lokacijama možda i do ostataka iz kasnog helenističkog perioda.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>