• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ustanici rezervoar za vodu pretvorili u sklonište: Ovde su se skrivali pobunjenici protiv Rima

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istoričar Jinon Šivtijel rekao je da je skrovište bilo dovoljno prostrano da se u njemu sakriju cele porodice i da je obuhvatalo mesta za stajanje, okupljanje i skladištenje

  • 0
Rimski mačevi, Izrael Rimski mačevi bili su plen ustanika... Foto: Nir Alon / Zuma Press / Profimedia

Arheolozi su na severu Izraela u mestu Hukok otkrili ogromno podzemno skrovište, dužine oko 100 metara, koje se sastoji od uskih tunela i većih prostorija. Skrovište su prokopale jevrejske zajednice pre gotovo 2.000 godina, u vreme pobune protiv Rimskog carstva.

- Impresivan kompleks tunela iz vremena Bar Kohbinog ustanka otkriven je blizu Galilejskog mora. Studenti, lokalni stanovnici i vojnici učestvuju u iskopavanjima u Hukoku. Ona pružaju pogled na dramatičnu epizodu kada su se ljudi spremali za pobunu Jevreja protiv Rimljana pod vođstvom Bar Kohbe. Iskopavanja su otkrila da su stanovnici Hukoka i u vreme Prvog ustanka 66. i u vreme Bar Kohbinog ustanka 132. pretvarali rezervoare za vodu u kompleks tunela. U opasnim vremenima razbili su jedan tunel i kopali ispod nekih delova pećine. Otkriveno je stotine slomljenih glinenih i staklenih posuda, impresivan prsten s dragim kamenom, kao i druge značajne stvari… - objavila je Izraelska uprava za antikvitete na Fejsbuku.

To je prvo skrovište takvog obima iz toga doba iskopano na severu Izraela.

Istoričar Jinon Šivtijel rekao je da je skrovište bilo dovoljno prostrano da se u njemu sakriju cele porodice i da je obuhvatalo mesta za stajanje, okupljanje i skladištenje dragocenih dobara, preneo je Rojters. Šivtijel je istakao da na skrovištu nema znakova oštećenja, što znači da borbe nisu stigle do tog područja.

Arheolozi su tokom iskopavanja pronašli bronzani prsten koji odgovara dečjem prstu. U tom periodu dogodile su se dve neuspešne pobune protiv Rimljana u Svetoj zemlji, a prva je kulminirala uništenjem Drugog hrama u Jerusalimu 70. godine.

Pre nekoliko meseci otkriveni su i rimski mačevi iz vremena Bar Kohbinog ustanka, koju je predvodio Simon Bar Kohba. Ti mačevi su sjajno očuvani i predstavljali su plen pobunjenika.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>