• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ostaci drevne večere su i dalje u selu iz bronzanog doba

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki drevni predmet priča neku priču.

  • 0

Kad istraživači skinu prašinu sa nekog predmeta tokom iskopavanja, otvori se novi prozor u prošlost. Svaki pronađeni objekat je mali trag koji često vodi do veće enigme koja traži rešenje.

Na primer, građevinski radnici su nedavno pronašli skoro 2.000 godina staru statuu tokom izgradnje parkinga u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prvo je jedan od njih pronašao mermernu glavu neke rimske dame, a dve nedelje kasnije se ostatak biste pojavio u blizini.

Međutim, kako je statua, koju je u 1700-im verovatno kupio deveti erl Eksitera za svoje seosko imanje Berli, završilo zakopano napolju?

Ove istorijske veze omogućavaju nam da razumemo ljude koji su živeli pre više hiljada godina. A ponekad čitavo mesto može biti zamrznuto u vremenu, drastično menjajući način na koji shvatamo svakodnevni život od pre više vekova.

Mast Farm je bilo razvijeno selo u bronzanom dobu, postavljeno na stubove iznad reke u istočnoj Engleskoj. Izgorelo je pre 2.850 godina – samo devet meseci nakon što je izgrađeno.

To mesto, nazvano „Britanska Pompeja“, sačuvalo je retke informacije koje otkrivaju novi, manje hijerarhijski izgled društva u bronzanom dobu. Iskopavanje je obavljeno 2016.

Opsežno istraživanje u blizini Piterboroa otkrilo je izuzetno dobro očuvane deliće života, uključujući kašiku ostavljenu u polupojedenoj činiji kaše, zajedno sa drugim artefaktima kao što su drvene kofe i keramika.

„Jedna od tih kofa je sa donje strane imala mnogo tragova sečenja, tako da znamo da su ljudi u toj kuhinji iz bronzanog doba, kad bi im zatrebala improvizovana daska za sečenje, samo obrnuli kofu“, kaže Kris Vejkfild, arheolog sa Kembričkog univerziteta.

(Telegraf Nauka/CNN/Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>