• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li će konačno biti otkrivene tajne rimskih graditelja? Alat i materijal pronađeni na gradilištu u Pompeji

A. I.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Antički majstori imali su originalnu tehniku za pravljene betona

  • 0
Pompeja Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Arheolozi u Pompeji iskopali su drevno gradilište koje bi moglo da da novi uvid u građevinske tehnike koje su Rimljani koristili da bi napravili strukture kao što su Koloseum i Panteon, saopštilo je danas Ministarstvo kulture Italije. Gradnju na ovom mestu je verovatno prekinula erupcija Vezuva 79. godine nove ere, koja je i uništila ovaj rimski grad, prenosi Rojters.

Arheolozi su na ovom gradilištu u južnoj Italiji pronašli radni alat, naslagane crepove, cigle, gomile kreča i kamenja koje su Rimljani koristili za zidanje.

Oni su imali originalnu tehniku za pravljenje betona, saopštilo je ministarstvo, pozivajući se na nalaze arheologa koji su radili sa istraživačima sa Tehnološkog instituta u Masačusetsu.

Inače, na lokalitetu Pompeja, otkrivenom u 16. veku, nedavno su započeti radovi sa ciljem da se zaustavi propadanje nastalo zbog zapuštenosti. Arheolozi su tako stekli nova saznanja o načinu gradnje u to doba i postupcima koje su primenjivali za brže sušenje betona, što je umnogome skraćivalo vreme gradnje. Ovo najnovije otkriće, kako je rečeno, prenosi Rojters, "pomaže nam da razumemo mnoge aspekte velikog Rimskog carstva, ne samo kako su koristili beton".

Arheolozi su takođe pronašli skladište amfora koje su građevinci koristili za "gašenje" kreča za malterisanje, kao i druge alate među kojima su olovne utege uz pomoć kojih su dobijali savršeno vertikalne zidove, kao i alat za pripremu i ravnanje maltera.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>