• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Hram persijske boginje vode Anahite pronađen u iračkom delu Kurdistana

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi koji istražuju planinsko utvrđenje Rabana-Merkuli u današnjem iračkom delu Kurdistana kažu da je tamo možda bio i hram persijske boginje vode Anahite.

  • 0
Anahita, persijska boginja vode Foto: Wikipedia/Daderot, CC0, via Wikimedia Commons

Rabana-Merkuli je arheološka lokacija na planinskom vencu Zagros, na padinama planine Piramagrun. To utvrđeno uporište obuhvata naselja u dolini Rabana i na platou Markuli.

Arhitektonske strukture pored prirodnog vodopada i ostaci mogućeg ognjenog oltara ukazuju na mesto bogosluženja, kaže dr Majkl Braun sa Haldelberškog univerziteta.

Kameni reljef iznad utvrđenog ulaza u Rabanu prikazuje anonimnog vladara, najverovatnije vazalnog kralja pod partskom okupacijom. U dolini, istraživači su otkrili verski kompleks koji je možda bio posvećen boginji Anahiti, piše ArkeoNews.

Boginja vode Anahita je prvi put spomenuta u zbirci tekstova zoroastrizma „Avesta“, gde je prikazana kao nebeski izvor svih zemaljskih voda i opisana kao izuzetno lepa žena sa sposobnošću da uzme oblik stepenastog potoka ili vodopada. Tokom seleukidskog i partskog perioda, kult Anahite bio je vrlo poštovan u zapadnim delovima Iraka.

Glavni pokazatelj da je hram posvećen Anahiti bio deo utvrđenja Rabana-Merkuli jeste otkriće arhitektonskih dodataka u prirodnom okruženju sezonskog vodopada unutar kompleksa.

„Blizina vodopada je značajna pošto je veza između elemenata vatre i vode imala važnu ulogu u preislamskoj persijskoj religiji“, kaže Braun.

Na lokaciji postoje ostaci građevine, gde su arheolozi pronašli dve pogrebne komore datirane na 1-2 vek pre nove ere. To sugeriše da je hram korišćen kad su podignuta utvrđena naselja Rabana i Merkuli.

Dr Braun misli da je možda već postojao neki hram koji je uključen u kult Anahite tokom partskog perioda, što je moglo biti od ključnog značaja u zauzimanju planine. U to vreme su mnoga verska mesta takođe služila za slavljenje kralja i njegovih predaka.

„Čak i ako lokacija ne može biti definitivno povezana sa boginjom vode Anahitom zbog nedostatka sličnih arheoloških otkrića radi direktnog poređenja, hram u Rabani ipak daje fascinantan uvid u sakralne i geopolitičke odnose tokom partskog doba“.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>