• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Duvan su pušili i ušmrkavali, ali i pili da ih baci u trans: Hemijska analiza dovela do šokantnog otkrića

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ispitivanje keramičkih vaza sa nalazišta u Gvatemali iznenadilo naučnike

  • 1
Koculmalhuapa Ostaci iz Koculmalhuape... Foto: Steffens image archive / akg-images / Profimedia

Starosedeoci Srednje Amerike su duvan pušili i ušmrkavali, a možda su ga i pili tokom rituala ili terapija. To smatraju naučnici nakon što su uradili hemijske analize keramičkih vaza iskopanih na nalazištu Koculmalhuapa, u Gvatemali.

Ovaj grad bio je jedan od najvećih tokom kasnog klasičnog perioda, između 650. i 950. godine. Umetnički stil odatle se raširio širom pacifičke obale i visoravni Gvatemale, što ukazuje na politički i ekonomski značaj grada u tom regionu. Međutim, malo toga je poznato o obrednoj praksi, navodi Phys.org.

Rasprostranjeni značaj u Srednjoj Americi je dokumentovan u istorijskim i etnografskim izvorima, ali je pronalazak organskih ostataka ove biljke u arheološkom kontekstu veoma redak, naveli su autori studije objavljene u žurnalu Antiquity. Detekcija nikotina u tri cilindrične vaze pokazuje da se u posudama nalazila tečnost od duvana, što ukazuje da se ona koristila u ritualima o kojima nema drugih fizičkih dokaza u Srednjoj Americi.

- Iako korišćenje duvana u tečnoj formi ili kao sirupa nije najčešći metod korišćenja u Amerikama, postoje primeri zabeležene prakse u Amazoni i Gvajanama. Zbog oralnog unosa visokih koncentracija nikotina, on je takav toksičan i potencijalno smrtonosan, ali je mogao da se koristi u obredima kao narkotik koji je pokretao duboki san, vizije i šamanski trans. Korišćenje duvana kao psihoaktiva kod Maja nije zabeleženo od strane ranih istraživača, ali postoje enografska svedočenja o upotrebi kroz istoriju i u modernim majanskim ritualima i praksama lečenja. Narod Čorti, deo Maja iz Gvatemale, koristi sokove od duvana za komunikaciju sa duhovima i dijagnozu bolesti – navodi se u studiji.

- Znali smo da je duvan bio veoma važna supstanca korišćena u mnogim ritualima, ali i tokom različitih terapija u drevnoj Srednjoj Americi, ali i širom Novog sveta. Međutim, arheološki dokazi su retki jer ostaci duvana retko opstaju – rekao je dr Osvaldo Činčila Mazarijegos, istraživač sa Jejla.

Da bi otkrili više o ritualima u Kocumalhuapi, istraživači sa Jejla i Koledža Leman pri Gradskom univerzitetu u Njujork su analizirali hemijske ostatke iz sedam keramičkih vaza otkrivenih u akropoli.

- Nadali smo se da će analiza ostataka u dobro očuvanim vazama otkriti više detalja o ritualnom korišćenju biljaka – rekao je dr Činčila Mazarijegos.

Vaze su dale negativan rezultat za kakao, čili paprike i anato. Od sedam testiranih vaza, tri su stigle sa pozitivnim rezultatima na nikotin. Posude su imale oblik koji je uobičajen za čuvanje tečnosti, pa je otkriće bilo neočekivano, navode naučnici.

Dobro je poznato da je duvan pušen ili ušmrkavan u Srednjoj Americi, ali ovo pokazuje da je bio korišćen i kao piće.

- Uprkos svom značaju, pacifička obala Gvatemale drastično je zapostavljena u arheološkim istraživanjima. Nadamo se da će ovi uzbudljivi rezultati stimulisati dalja istraživanja i analize arheoloških ostataka sa nalazišta u ovim oblastima – rekao je dr Činčila Mazarijegos.

(Telegraf Nauka / Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    6. mart 2024. | 19:29

    За 500 година ће се нама чудити - које све пилуле за лилуле, а кад се смешају...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>