• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nagomilane ljudske kosti stare 1.500 godina: Pripremali izgradnju kanalizacije, naleteli na jeziv prizor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Među otkrivenim ostacima nalazi se samo jedan potpuni skelet

  • 0

Radnici su započeli pripreme za izgradnju kanalizacije u meksičkom gradu Pozo de Ibara, na zapadu zemlje, kada su arheolozi na tom prostoru otkrili kosti. Ljudski ostaci stari su oko 1.500 godina, a kosti su bile nagomilane, najverovatnije u ritualu, navodi LiveScience.

Arheolozi meksičkog Nacionalnog instituta antropologije i istorije (INAH) otkrili su kosti prilikom pripremnih radova za izgradnju kanalizacije, navedeno je u saopštenju.

Među gomilom ostataka bio je jedan kompletan skelet, kao i više kostiju različitih osoba. Neke od njih bile su namerno nabacane jedna na drugu, a bile su i podeljene u grupe, tako da su butna kost i potkolenična kost bile na jednoj strani, lobanje na drugoj, navela je Klaudija Servin Rosas, arheolog INAH-a.

Analiza je pokazala da su sve lobanje pripadale muškarcima različitog uzrasta, a na nekima od njih bilo je znakova namernih deformacija glave. Istraživači misle da su slične grobnice postojale u periodu Amapa, između 500. i 850. godine. Nalazište će biti sačuvano, naveo je INAH.

(Telegraf Nauka / LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>