• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Droga ili lek? Prvi put otkriven dokaz o korišćenju bunike u Rimskoj imperiji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Stotine semenki ove biljke pronađeno je u šupljoj kosti ovce ili koze

  • 0
Bunika Bunika... Foto: Hinrich Bäsemann / DPA / Profimedia

Prvi čvrsti dokaz o tome kako su Rimljani skupljalii koristili otrovno seme bunike otkriven je u Holandiji. Pronašao ga je tim arheologa koje je predvodila dr Majka Grut sa Slobodnog univerziteta u Berlinu.

Tim je analizirao seme pronađeno u šupljoj kosti u naselju iz vremena Rimske imperije Huten-Kastelum u Holandiji. Rezultate su objavili u žurnalu Antiquity, saopštio je Slobodni univerzitet u Berlinu.

Otkriće tima potvrdilo je zapise antičkih autora poput Plinija Starijeg, koji je opisao korišćenje ove biljke u medicinske svrhe – za pomoć u bolnim zglobovima, kod visoke temperature, kašlja…

- Naši rezultati sugerišu da se starorimska praksa širila po celom carstvu, pa čak i na njegovoj periferiji – rekla je Grutova.

Prethodna istraživanja ukazivala su na to da je koska korišćena za pušenje semena punike, jer se zna da ona imaju halucinogeni efekat. Međutim, ovo seme nije paljeno, a nema ni dokaza da je paljena kost. Osim toga, bilo bi smrtonosno zapaliti stotine semenki koji su čuvani u kosti, već je najverovatnije u njoj skladišteno seme.

- Kako bunika može da raste u naseljima i oko njih, seme može da završi na arheološkim nalazištima i slučajno. Zbog toga nije lako dokazati da li je korišćen ili nije, kao i da li je korišćen kao lek ili kao droga. Međutim, u ovom slučaju činjenica je da su semenke nađene u šupljoj kosti ovce ili koze zatvorenoj katranom natopljenim čepom od brezove kore, a to sugeriše da su u njoj čuvane s namerom i da nisu pušene – rekla je Grutova.

Arheolozi su u severozapadnoj Evropi do sada otkrili samo četiri primera korišćenja semena bunike. U srednjevekovnom nalazištu u Danskoj otkriveno je u posudi. Ovo je prvi slučaj semena bunike čuvanog u posudi u vreme Rimske imperije.

(Telegraf Nauka)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>