• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Obaveštajac rešio najveću misteriju u istoriji avijacije?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Toni Romeo veruje da je na pola puta između Havaja i Australije pronašao ostatke aviona Amelije Erhart, koja je nestala 1937.

  • 0
Amelija Erhart Fred Nunan i Amelija Erhart na avionu kojim su krenuli na put oko sveta... Foto: Shutterstock/Everett Collection

Bivši obaveštajac Ratnog vazduhoplovstva SAD Toni Romeo veruje da je otkrio ostatke aviona Amelije Erhart na dnu Tihog okeana, na dubini od 5.000 metara. Nestanak američke pilotkinje i prve žene koja je preletela Atlantski okean 1937. jedna je od najvećih misterija u istoriji avijacije i mnogi su pokušali da je reše tokom poslednjih devet decenija.

Romeo je korišćenjem podataka sonara podvodnog drona otkrio ostatke na dnu Pacifika i veruje da je reč o avionu čuvene avijatičarke, piše Rojters.

- Ona je najpoznatija nestala Amerikanka. Dokle god ne bude pronađena, uvek će postojati neko ko će tragati za njom. Ako možemo da pomognemo da se ova priča završi i da vratimo Ameliju kući, to je ekstremno uzbudljivo – rekao je Romeo.

Amelija Erhart Amelija Erhart... Foto: Shutterstock/Everett Collection

Erhartova je prva žena koja je preletela Atlantik i tek druga osoba koja je u tome uspela. To je uradila 1932, svega pet godina nakon Čarlsa Lindberga. Nestala je tokom pokušaja da sa navigatorom Fredom Nunanom pokuša da obleti planetu, ali je nestala negde iznad Pacifika.

Romeo, čelnik privatne istraživačke kompanije Deep Sea Vision, veruje da je otkrio ostatke aviona na dubini od 5.000 metara, oko 160 kilometara ostrva Hauland, otprilike na pola puta između Havaja i Australije.

- Mutne slike sonara na podvodnom dronu pokazuju oblik nalik avionu na ravnom, peščanom dnu okeana – rekao je on.

Slike se slažu sa veličinom aviona „lokid elektra“, kojim je Erhartova letela u vreme nestanka.

Romeo veruje da je ona ostala bez goriva i da je sletela na površinu okeana, ali da je letelica kasnije potonula.

- Prvi korak je da to potvrdimo. Sledeći korak je, ako je to moguće, da avion izvučemo sa morskog dna – rekao je on.

Taj proces, dodaje, mogao bi da traje godinama.

Inače, od trenutka nestanka svakih nekoliko godina pojavi se neko ko tvrdi da je rešio misteriju nestanka Amelije Erhart, ali nijedan od predstavljenih dokaza do sada nije bio pravi.

(Telegraf Nauka/Reuters)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>