• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Započeta obnova drevne egipatske piramide – apsurd ili projekat veka: Stručnjaci besni zbog radova u Gizi

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mustafa Vaziri objavio video rekonstrukcije Mikerinove piramide, ali to nije naišlo na odobravanje arheologa i egiptologa širom sveta

  • 3
Mikerinova piramida Mikerinova piramida... Foto: Shutterstock/AlexAnton

Objavljivanje snimka radova na Mikerinovoj piramidi u Gizi izazvalo je oštre reakcije na društvenim medijima. Dok mnogi smatraju da je apsurdno obnavljati drevnu egipatsku piramidu, Mustafa Vaziri, generalni sekretar Saveta za antikvitete Egipta, nazvao je to „projektom veka“.

Upravo Vaziri je na Fejsbuku objavio snimak na kome se vidi kako radnici stavljaju blokove granita na osnovu piramide, koja se nalazi kraj Sfinge i Keopsove i Kefrenove piramide, piše Phys.org.

Kada je sagrađena, najverovatnije u 26. veku pre nove ere, Mikerinova piramida bila je obložena granitom, ali je vremenom izgubila deo te obloge. Cilj radova je obnova originalnog stika rekonstrukcijom granitnog sloja. Ovaj poduhvat bi trebalo da traje tri godine, a „predstavlja egipatski poklon svetu u 21. veku“, rekao je Vaziri, koji je i šef egipatskoj-japanske misije zadužene za ovaj kontroverzni projekat.

Mnogi stručnjaci reagovali su odmah ispod videa.

- Nemoguće! Jedina stvar koja fali je da se dodaju pločice Mikerinovoj piramidi! Kada ćemo prestati na ovaj apsurdan način da rukovodimo egipatskim nasleđem. Svi međunarodni principi renoviranja zabranjuju takve intervencije – rekla je Monika Hana, egiptolog.

Drugi su na sve reagovali sarkazmom.

- Kada će da usledi projekat ispravljanja Tornja u Pizi – napisao je jedan od komentatora.

- Umesto pločica, što ne stavimo tapete na piramide – dodao je drugi.

Piramide u Gizi Piramide u Gizi... Foto: Shutterstock/AlexAnton

Pitanje očuvanja arheološkog nasleđa u Egiptu, koje toj zemlji donosi 10 odsto bruto društvenog proizvoda zahvaljujući turizmu, često je predmet usijanih debata.

Mikerinova piramida je, kao što samo ime kaže, grobnica faraona Mikerena, petog faraona četvrte dinastije. Najverovatnije je vladao između 2532. i 2504. godine pre nove ere. Herodot je pisao da je on Keopsov sin, mada mnogi smatraju da je on u stvari Kefrenov sin. Mikerinova piramida sa Keopsovom i Kefrenovom piramidom čini kompleks Gizinog platoa. Prvobitna visina bila joj je 65,5 metara, ali je danas visoka 62 metra. Osnova piramide ima 102,2 sa 104,6 metara.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • IVAN Gluščić

    30. januar 2024. | 09:47

    Da li su tako reagirali kad se rekonstruirao Stonehenge. Taj Stonehenge uopće više nije vjerodostojna povijesna građevina.

  • Narco

    29. januar 2024. | 13:30

    Ljudi su bolesni

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>