• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

U Severnoj Irskoj pronađeni ljudski ostaci stari više od 2.000 godina

A. I.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Glava tela nedostaje ali nije jasno da li je uklonjena pre ili posle smrti

  • 0
Irska Foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Policijska služba Severne Irske (PSNI) saopštila je danas da je pronašla drevne ljudske ostatke stare više od 2.000 godina.

Ostaci muške osobe, za koju se smatra da je imala između 13 i 17 godina u vreme smrti pronađeni su, nakon što je policija u oktobru prošle godine primila dojavu da su na tresetištu Belagi u okrugu Londonderi primećene ljudske kosti, prenosi BBC.

- Do sada se malo zna o uzroku smrti pojedinca, ali je za razliku od nekih drugih 'močvarnih tela' skelet pojedinca dobro očuvan i takođe postoji delimično prisustvo kože, noktiju leve ruke, noktiju na nogama i verovatno bubrega - rekla je inspektorka Niki Dihan.

Irska Inspektorka Niki Dihan... Foto: Liam McBurney / PA Images / Profimedia

Glava tela nedostaje ali nije jasno da li je uklonjena pre ili posle smrti.

Dihan je dodala da dobro očuvana priroda tela znači da se radiokarbonsko datiranje može koristiti za utvrđivanje vremena smrti.

- Radiokarbonsko datiranje pretpostavlja da vreme smrti između pre 2.000 i 2.500 godina. Ovo je prvi put da je radiokarbonsko datiranje korišćeno na 'močvarnom telu' u Severnoj Irskoj, što ovo čini zaista jedinstvenim arheološkim otkrićem - zaključila je inspektorka.

(Telegraf Nauka/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>