• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

„Nebeski kalendar“ u 2.000 godina staroj kineskoj grobnici

D. M.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi u Kini su otkrili misterioznu kolekciju četvrtastih drvenih elemenata povezanih sa drevnim astronomskim kalendarom.

  • 0

Artefakti su pronađeni u vrlo dobro očuvanoj 2.000 godina staroj grobnici na jugozapadu Kine.

Svaka od 23 drvene pločice je oko 2,5 centimetara široka i 10 centimetara dugačka i prikazuje neki kineski znak povezan sa Tjengan Didžijem ili „Deset nebeskih stabala i 12 zemaljskih grana“ – tradicionalnim kineskim astronomskim kalendarom ustanovljenim tokom dinastije Šang, koja je vladala od oko 1.600 do oko 1.045 godine pre nove ere.

Arheolozi misle da je jedna od pločica mogla predstavljati tekuću godinu, a da su ostale 22 mogle biti korišćene za označavanje bilo koje određene godine u tom drevnom kalendaru, prenosi Yahoo.

Kružne perforacije na ivicama svake pločice sugerišu da su nekad bile vezane zajedno.

Međutim, nije jasno kako je ta kolekcija kalendarskih drvenih pločica funkcionisala. Ovo je prvi put da su takvi predmeti pronađeni u nekoj drevnoj grobnici, iako je praksa pisanja znakova na komadima drveta ili bambusa bila uobičajena u Kini pre pojave papira.

Zlazno doba

Drvene pločice i mnogi drugi artefakti su pronađeni u grobnici u okrugu Vulong, oko 1.400 kilometara jugozapadno od Pekinga.

Grobnica sadrži spisak svih pogrebnih predmeta, koji takođe kaže da je napravljena 193. godine pre nove ere. To znači da je grobnica iz vremena dinastije Zapadni Han, koja je vladala velikim delom Kine od 206. godine pre nove ere do 9. godine nove ere

Usledila je dinastija Istočni Han, koja je vladala do 220. godine nove ere, a zajedno se smatraju „zlatnim dobom“ kad su uspostavljene mnoge kineske tradicije.

Arheolog Vang Meng kaže da je to najbolje očuvana grobnica sa drvenom komorom pronađena na jugozapadu Kine. Takođe je sadržala više od 600 kulturnih artefakata, uključujući činije, kutije, ćupove i tacne.

Nađeni su i pribor od bambusa i svirale, koplja i tronošci za kuvanje od bakra, drvene figurice i grnčarski i bronzani predmeti.

Misteriozni kalendar

Astronom Ed Krup, direktor Opservatorije Grifit u Los Anđelesu i autor „Astronomije izgubljenih civilizacija“, kaže da su, iako je kalendar Tjengan Didži uobičajen – koristi se u kineskoj astrologiji, na primer – drvene pločice nađene u grobnici neobične.

Drvene pločice sa kalendarskim oznakama su značajne kao prvi i jedini poznati primer takve vrste zapisa na takvoj vrsti predmeta, rekao je on. Međutim, izgleda da te drvene pločice nisu mogle funkcioniti kao kalendar; čini se da su korišćene za označavanje godina iz 60-godišnjeg kalendarskog ciklusa.

Krup kaže da pronalasci u grobnici u Vulongu pokazuju da je neka osoba visokog statusa tamo sahranjena. „Artefakti zakopani sa preminulim su brojni i vrlo fini. To je raskošan, skup materijal“.

(Telegraf Nauka/Yahoo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>