• 2

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dolmen Menga je jedan od najvećih inženjerskih poduhvata iz neolita

D. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koristeći novu tehnologiju, arheolozi, geolozi i istoričari su saznali više o kamenu od kojeg je napravljena ta drevna pogrebna lokacija i kako bi drvo i konopac bili upotrebljeni u njenoj izgradnji.

  • 2

Dolmen Menga je drevna pogrebna humka u blizini grada Antekera u španskoj pokrajini Malaga. Stara je otprilike 5.700 godina i predstavlja jednu od najvećih poznatih megalitskih struktura izgrađenih u Evropi, piše Phys.org.

Ugrađena je u vrh brda sa velikim kamenjem, od kojih je najveći teži od 100 tona. Istraživači su sad pažljivije proučavali sastav kamenja, odakle je stiglo i kako je transportovano.

Pomoću petrografskih i stratigrafskih tehnika analize otkriveno je da je kamenje uglavnom kalkarenitsko, vrsta sedimentnog kamena. U savremenom dobu je poznato kao meko kamenje zbog svoje krhkosti. Takvo mekano kamenje bilo bi nezgodno za transport bez oštećenja – što ukazuje na izvestan nivo inženjerske veštine.

Pomeranje i postavljanje tako velikog kamenja uključivalo bi opsežno planiranje i inženjerstvo, naročito za krovni kamen. Istraživači kažu da je težak oko 150 tona. Postavljanje tako velikog kamena zahtevalo bi skele i konopce, a transport bi zahtevao puteve bez velikih nagiba.

Istraživači takođe kažu da je groblje tako izgrađeno da je okrenuto u željenom pravcu. Njegov položaj je usklađen sa obližnjim planinama tako da stvara složene svetlosne obrasce unutar komore.

Takođe je otkriveno da su rani inženjeri smislili način da postavljaju kamenje na ivice pogrebne komore tako da se napravi odvod za vodu radi spečavanja erozije.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mrki

    6. decembar 2023. | 17:09

    Pametniji tada nego sada,uz svu savremenu tehnologiju,hmmm,nešto tu ne štima !

  • Неша

    8. decembar 2023. | 18:17

    Мегалитских грађевина има свуда. Да ли су камени блокови од 100 или 20 тона није некаква разлика и јер остаје исто питање како су исклесани и транспортовани. Неолит је млађе камено доба. По тим истим научницима тада није било металног алата. Није ми баш ни јасно како се датира време када је неки камен обрађен. Чињеница је да научници појма немају. Све су нагађања.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>