• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Da li se drevni ćup star 2.600 godina koristi kao kanta za smeće? Suprotstavljene vesti stižu iz muzeja

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dok list Etemad naglašava da je ovo pokazatelj nemara, iranske vlasti navode da uopšte nije reč o starom ćupu

  • 0

Glineni ćup star oko 2.600 godina, nastao u vreme Međanskog carstva, koristi se kao kanta za smeće u Arheološkom muzeju u Raštu, prestonici provincije Gilan u severnom Iranu, objavio je portal Arkeonews pozivajući se na opozicioni iranski lis Etemad. S druge strane, provladina iranska novinska agencija Tasnim prenela je izjavu neimenovanog direktora Odeljenja za kulturno nasleđe, turizam i zanate provincije Gilan koji tvrdi da na slici nije drevni ćup, već moderni proizvod, kao i da se ne koristi kao kanta za smeće.

U ovom okršaju, gde postoje dve potpuno suprotstavljene vesti čiju verodostojnost nije moguće proveriti, ostaje nepoznato šta je istina.

- Arheološki muzej Rašt našao se na udaru kada su novine Etemad objavile da koriste drevni ćup iz vremena Međanske države kao kantu za smeće. Kustos je probao da opravda ovaj nemar tvrdeći da su plastične i drvene kande ukradene – naveo je Arkeonews.

Tasnim prenosi da je direktor rekao kako ćup nije iz vremena Međana, ali ni da se ne koristi kao kanta za smeće.

- Plastična kesa je stavljena na ovaj savremeni ćup, koji se koristi za skladištenje kupljene robe, kako bi ga zaštitio od prašine i prljavštine tokom renoviranja – navode oni.

Međani su drevni iranski narod koji je osnovao velik državu u drugoj polovini 7. veka pre nove ere, a u vreme Kijaksara dostigli su vrhunac. Kasnije su pripojeni Persiji.

(Telegraf Nauka/Arkeonews/Tasnim)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>