• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Žrtvene jame sa 120 konjskih skeleta pronađene u kineskom gradu iz Bronzanog doba

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zidom opasani grad je verovatno bio politički i kulturni centar u tadašnjoj Kini.

  • 0

Arheolozi su otkrili ostatke zidom opasanog grada iz Bronzanog doba koji je nekad imao palatu, odbrambeni rov, groblja, žrtvene jame, grnčarske radnje i livnicu za bronzu.

Taj drevni grad, poznat kao Jaohejuen, nalazio se u podnožju planina Ljupan na severozapadu Kine. Bio je politički i kulturni centar tokom perioda dinastije Zapadni Džou, od 1045. do 771. godine pre nove ere, piše Live Science.

Ljudske i životinjske žrtve su bile uobičajene u Jaohejuenu, što pokazuje mnoštvo grobnica sa ostacima ljudskih kostiju, konja, volova, koza, ovaca, kokošaka, pasa i zečeva sahranjenih pored ljudi.

Istraživači su otkrili šest žrtvenih jama sa konjima naslaganim jedni na druge, dok su neki skeleti slomljeni u delove, što ukazuje da su životinje verovatno bile rasparčane pre nego što su ubačene unutra. Pronađeni su skeleti 120 konja, uključujući nekoliko ždrebadi.

Žrtveno sahranjivanje i konzumacija konja ukazuju ne samo na bogatstvo i status grada, već i na dostupnost konja u regionu. Konji su bili jedan od najvažnijih resursa u severozapadnoj Kini tokom perioda dinastije Zapadni Džou.

Arheolozi su takođe pronašli prvu livnici bronze iz tog perioda i brojne artefakte širom te lokacije, uključujući keramičke kalupe, predmete od kamena i žada, lakirane proizvode i kosti sa više od 150 različitih ideograma, simbola koji predstavljaju reč, sličnih kineskom pismu.

Iskopavanja odmah izvan grada otkrila su ostatke kuća, ognjišta, skladišta, pećnica i puteva, dok je unutar zidova grada pronađena složena mreža kanala.

Dosad je malo studija posvećeno dinastiji Zapadni Džou i ovom regionu posebno. Dalja istraživanja su potrebna radi boljeg razumevanja pozicije Jaohejuena tokom ovog perioda i odnosa sa drugim delovima Kine, kažu istraživači.

(Telegraf Nauka/Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>