• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

U tvrđavi Korzut u Turskoj pronađena dva klinopisa i novi „susi“ hram

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom iskopavanja na lokaciji tvrđave Korzut u okrugu Muradije vilajeta Van na istoku Turske, pronađena su dva klinopisa i 2,800 godina star „susi“ hram iz vremena kraljevine Urartu.

  • 0

Ta vrsta hrama predstavlja četvrtastu građevinu, sa jednom prostorijom, piše ArkeoNews.

Korzut je moderni turski naziv za tvrđavu iz doba kraljevine Urartu na južnom kraju ravnice Muradije/Berkri, otprilike tri kilometra severno od Ulušara. Po jednom zapisu kralja Minua (9/8 vek pre nove ere), tvrđavu je izgradio Minua.

Iskopavanja su počela 13. oktobra uz odobrenje Ministarstva kulture i turizma i konsultacije profesora arheologije Sabahatina Erdogana sa Univerziteta Juzundžu Jil.

„Identifikovali smo blok sa klinopisom na severnoj fasadi hrama. Na tom bloku je zapis klinastim pismom u šest redova. Otkrili smo i drugi blok sa zapisom Ovi zapisi ukazuju na značaj mesta kao hrama. Nastavljamo rad na zapisima. Možda ćemo saznati originalno ime tvrđave“, rekao je Erdogan.

On je dodao da su pronašli još jedan sličan hram prilikom prošlogodišnjih istraživanja u istoj oblasti. „Više od jednog hrama u okviru tvrđave nije baš uobičajeno za Urartu. U tom smislu su ove strukture vrlo značajne“.

Namalterisani čerpići sadrže plavi malter koji je tipičan za hramove iz perioda kraljevine Urartu i arheolozi spekulišu da bi mitološke scene urezane smeđom ili crnom bojom mogle biti prisutne na blokovima.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>