• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ribarski trozubac iskopan u gradu filozofa: Veliko otkriće arheologa na obalama Turske

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tokom iskopavanja ukrašene fontane pronađena oprema za hvatanje velikih riba, koja potiče iz 3. ili 4. veka

  • 0

Gvozdeni trozubac, za koji se veruje da je korišćen za ribarenje i to u 3. ili 4. veku, pronađen je na obalama Turske, u gradu Asos (As), piše Arkeonews.

Ovo oruđe iskopao je tim arheologa koji je proučavao nimfeum, ukrašenu fontanu istočno od centra grada. Iskopavanja u Asosu vodi Nuretin Arslan, profesor Univerziteta Čankale Onsekiz Mart.

Trozubac je pronađen među delovima u urušenom delu nimfeuma, a zbog specifičnog oblika naučnicima je odmah bilo jasno o čemu se radi.

- Ovo je prvi put da smo pronašli ovakav materijal u Asosu, jer predmeti od gvožđa najbrže propadaju u antičkim gradovima. Iako znamo da se ovo oruđe dosta koristilo u antičkom dobu, ovo je važno otkriće jer je malo primeraka preživelo do sada. Koliko znamo, a tako je opisano u tekstovima i predstavljano na slikama, ovo oruđe je korišćeno za hvatanje velikih riba na moru iz malih čamaca i to noću, uz pomoć baklji – rekao je Arslan, a prenosi Arkeonews.

Asos Ostaci Atininog hrama u Asosu... Foto: Serkan Senturk / Zuma Press / Profimedia

Asos je danas mali grad u oblasti Čankale u Turskoj. Osnovan je najverovatnije u 10. veku, a osnovali su ga kolonisti Lezbosa. Najveći procvat grad je imao u vreme kada je njime vladao Hermija iz Atarneja, Platonov učenik. On je tada podsticao filozofe da se dosele u grad, pa je 348. pre nove ere, između ostalih, i Aristotel došao u Asos. Grad su kasnije osvojili Persijanci, a onda Makedonci, pa Rimljani.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>