• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ćup zakopan ispod kamenog ognjišta krio 36 novčića: Krije i tajnu masakra nad slavnim škotskim klanom

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Novčići iz 16. i 17. veka najverovatnije su zakopani tokom krvoprolića klana Mekdonald 13. februara 1692, kada je po naređenju britanskih vlasti ubijeno najmanje 38 ljudi

  • 0

Tim arheologa Univerziteta u Glazgovu otkrio je 36 novčića starih više od tri veka u ćupu zakopanom ispod kamenog ognjišta u Glenku. Nakon ispitivanja, naučnici veruju da su pripadali jednoj od žrtava masakra u Glenku, kada su vojnici po naredbi britanskih vlasti poubijali najmanje 38 pripadnika klana Mekdonald, piše BBC.

Imanje na kojem su novčići otkriveni bilo je letnja kuća i tradicionalno je povezivana sa vođom klana Alesderom Ruom Meklejnom Meklaudom iz Glenkoa. On je jedan od ljudi ubijenih tokom masakra 1692, navodi se u saopštenju Univerziteta.

Novčiće je otkrila studentkinja arheologije Lusi Ankers. Svi oni su bili u malom ćupu sa poklopcem zakopanom ispod ognjišta. Nijedan od njih nije iskovan posle 1680-ih zbog čega arheolozi misle da su zakopani ili malo pre ili tokom samog masakra. Kako su ostali zakopani, njihov vlasnik je verovatno bio jedna od žrtava.

- Ovo je moje prvo iskustvo na nalazištu, Glenko je neverovatan. Posle dve nedelje koje sam provela kopajući, učvrstila mi se želja da se celog života bavim arheologijom. Nisam očekivala da ovako zanimljivo otkriće bude moje prvo. Mislim da nikad ništa neće pobediti uzbuđenje koje sam osetila kada sam otkrila novčiće – rekla je Ankersova.

Klan Mekdonald učestvovao je u Prvom jakobitskom ustanku 1689. zbog čega je i došlo do masakra 13. februara 1692. Pod komandom Roberta Kembela ubijeno je 38 članova klana i njihovih saradnika, a među žrtvama bili su Alesder Meklejn, vođa klana od 1646, i njegova supruga.

Spomenik žrtvam masakra u Glenkou Spomenik žrtvam masakra u Glenkou... Foto: Arterra Picture Library / Alamy / Alamy / Profimedia

- Ovo uzbudljivo otkriće daje nam redak uvid u jedan dramatičan događaj. Ono što je delovalo kao obična ruralna kuća, imalo je ogromno ognjište, impresivan pod i egzotičnu keramiku uvezenu iz Holandije i Nemačke. Posebno je zanimljivo što verujemo da su novčići zakopani u žurbi kada je masakr već počeo. Znamo da su neki preživeli uspeli da se probiju kroz oluju i pobegnu do određenih imanja poput ovog. Da li su novčići dokazi dramatične priče? Privilegija je za arheologa da pronađe ovakve objekte – rekao je dr Majkl Given, profesor arheologije i kodirektor arheološkog projekta u Glenkou Univerziteta u Glazgovu.

Veruje se da je ova letnja kuća služila i kao lovačka koliba i kao prostor za slavlja vođa klana Mekdonald u 17. veku.

- Ovo otkriće će nam omogućiti da bolje razumemo kako se živelo u Glenkou. Dosadašnja iskopavanja dala su nam mnogo odgovora o životu zajednica stočara, ali ovog puta dobili smo informacije o životu lokalnih elita. Veličina kuće i bogatstvo predmeta u njoj pokazuju da je ovo mesto na kome je vođa klana gostio ljude, slavio i organizovao velike gozbe – rekao je Edvard Stjuart, doktorand aheologije na Univerzitetu u Glazgovu.

U ćupu je bilo 36 srebrnih i bronzanih novčića iskovanih u 16. i 17. veku. Na novčićima ima likova Elizabete I, Džejmsa VI, Čarlsa I, Čarlsa II, ali i Engleske republike Olivera Kromvela. Nekoliko novčića je iz Francuske i takozvane Španske Holandije, kao i jedan iz Papske države.

- Sadržaj ćupa je fascinantna mešavina novčića iz različitih oblasti, era i država. To je zanimljiva prilika da se ispita kako je ovakva gomila skupljena i koji su razlozi doveli do njenog skrivanja – rekao je Džesper Erikson, kurator numizmatike Univerziteta u Glazgovu.

(Telegraf Nauka/BBC/University of Glasgow)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>