• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dečja tunika stara 1.900 godina pronađena u Pećini pisama u Judejskoj pustinji

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pećina pisama u Izraelu je lokacija koja je iznedrila veliki broj pisama i dokumenata na papirusu. Otkrio ju je početkom 1960-ih čuveni izraelski arheolog Jigael Jadin.

  • 0

Pisma i fragmenti papirusa iz doba Rimskog carstva pronađeni su prilikom pretraživanja pećine. Neki su povezani sa Bar Kohbinim ustankom.

Pećina pisama je pronađena iznad kanjona Nahal Hever, u Judejskoj pustinji blizu Mrtvog mora, a do nje se može stići samo kroz ulaz na visini od 15,24 metra.

Arheolozi su u Pećini pisama pronašli 1.900 godina staru dečju tuniku. Ta odeća priča priču punu topline i osećanja, piše ArkeoNews.

Tokom godina su nađene hiljade komada tkanina iz rimskog doba na različitim mestima u Izraelu, ali tkanina sa intrigantnim „petljama“ otkrivena je samo u Pećini pisama u Judejskoj pustinji.

„Te petlje su kao mali privesci, napravljeni vezivanjem dela tkanine oko materijala poznatih po svojim zaštitnim svojstvima – smole, soli, vitriola, asfalta, kane, semenja i drugih neidentifikovanih supstanci. Vezivanje je urađeno ponoću lanene niti“, kaže dr Orit Šamir iz Izraelske uprave za antikvitete.

Tunika ima petlje na porubu, i po veličini je pripadala detetu. „Ako ispitamo tkaninu od koje je ta tunika napravljena“, kaže dr Šamir, „otkrićemo da debljina i gustina tkanja nisu ravnomerne. Tkanje je izvedeno jednostavnom tehnikom uplitanja i ponekad su pravljene greške. Zašivanje takođe nije pedantno i odeća ima nekoliko rupa, od kojih su neke rezultat nošenja“.

Pošto nema sumnje da je odeća bila namenjena nekom detetu, može se spekulisati da su „petlje“ napravljene radi zaštite od bolesti i povrede. „Zaista se može zamisliti kako majka stavlja so radi zaštite i veže je delom lanene tkanine dok izgovara molitve za svoje dete“, kaže dr Šamir.

(Telegraf Nauka/ArkeoNews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>