• 9
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naneo je poraz Mađarima i promenio istoriju Evrope: Arheolozi otkrili mesto na kome je imperator preminuo?

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iskopavanja nekadašnje carske palate Otona I Velikog i bogatog benediktinskog manastira u Memlebenu započeta su još 2017.

  • 9
Oton I, car Pobeda Otona I nad Mađarima na Leškom polju 955. godine... Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Arheolozi veruju da da su otkrili mesto na kome je preminuo car Oton I Veliki (936-973), vladar Nemačke i osnivač Svetog rimsko carstva (kasnije Sveto rimskom carstvo nemačkog naroda), piše Arkeonews.

Otona I istoričari smatraju jednim od najznačajnijih vladara Evrope u 10. veku, a taj status je stekao ključnom pobedom nad Mađarima 955. godine, čime je završena Velika seoba naroda. On je 962. godine krunisan za „rimskog imperatora“ u Rimu, čime je pokušao da spoji tradicije Rimske imperije i Franačkog carstva.

Oton I Veliki, car Svetog rimskog carstva Arheološka iskopavanja u Memblenu... Foto: JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Arheolozi iz Državne kancelarije za očuvanje spomenika i arheologiju Saksonije-Anhalt započeli su još 2017. iskopavanja nekadašnje carske palate i bogatog benediktinskog manastira u Memlebenu.

Ove godine iskopavanja su dovela do veoma značajnih otkrića. Prvi put su našli pouzdane arheološke dokaze o palatinatu u Memlebenu, do sada nelociranom mestu na kome su preminuli i car Oton I i njegov otac Hajnrik I. Identifikovan je kao kamena crkva na mestu koje je Oton II sagradio veliku manastirsku katedralu.

Oton I Veliki, car Svetog rimskog carstva Benediktinski manastir u Memblenu... Foto: JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Najnovija iskopavanja bila su fokusirana na mesta u direktnoj vezi sa monumentalnom crkvom Otona II: oblast oko severoistočne strane, koja je delimično korišćena i kao groblje, klaustar na severnoj strani i veza između oltara sa strane i klaustara na zapadu.

Prema tvrdnjama Titmara Meseburškog, nemačkog hroničara iz 11. veka, nakon smrti Otona I njegovi unutrašnji organi sahranjeni su tokom noći u Crkvi Svete Marije u Memblenu, što je stara kamena crkva na mestu na kojem je podignuta monumentalna katedrala Otona II. Samo telo je balzamovano i poslato u Magdeburg, gde je organizovana sahrana koja je trajala 30 dana, a telo je položeno u Magdeburšku katedralu.

Oton I Veliki, car Svetog rimskog carstva Naučnici rade na nalazištu već godinama... Foto: JAN WOITAS / AFP / Profimedia

Veruje se, na osnovu zapisa iz 16. veka, kada su srce i drugi unutrašnji organi Otona I ponovo sahranjeni, da se nalaze u klaustaru. Ipak, njihovi tragovi još nisu otkriveni.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đ. Čvarkov

    6. oktobar 2023. | 18:54

    Nije mi samo jasno što se vraćaju u prošlost i bave se istraživanjima prošlosti kad nama stalno pričaju da prošlost nije važna i da se treba okrenuti budućnosti.

  • Brayna Koy

    5. oktobar 2023. | 17:30

    A sta je onda uradio Bizmark??? Pisana istorija nije dokazana , sad ceprkaju ne bi li nesto nasli...

  • Srb

    23. oktobar 2023. | 18:49

    Mađari nisu mongoli. Pogledajte DNK istraživanja.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>