• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Orao je izrezbaren izuzetnom veštinom: Bugarski arheolozi pronašli skiptar skitskog vojskovođe

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tokom iskopavanja na nalazištu Provadija-Solnicata otkrivena grobnica ratnika u obliku čizme

  • 2
Provadija-Solnicata Nalazište Provadija-Solnicata u Bugarskoj... Foto: Sky Pictures Bulgaria/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jedinstveni skiptar skitskog vojskovođe iz 5. veka pre nove ere otkriven je tokom iskopavanja na nalazištu Provadija-Solnicata u severoistočnoj Bugarskoj, javio je Arkeonews.

Kako navode, Skiti su bili stepski i polustepski narod koji je stigao u dolinu Dunava u 7. veku pre nove ere. Ulazili su u današnji Bugarsku, ali nema dokaza o borbama sa lokalnim stanovništvom. Ipak, postoje informacije o sukobima sa Tračanima posle 5. veka pre nove ere.

Arheološki tim na nalazištu vodi profesor Vasil Nikolov, a skiptar je pronađen u grobu koji su ispitivale Violeta Stojicova i Kalina Samičkova.

Prof. Nikolov je rekao za agenciju BTA da su skitski grobovi nešto veoma retko u severoistočnoj Bugarskoj i da ih je do sada otkriveno svega četiri ili pet.

Grobnica u kojoj je nađen skiptar drugačija je od onih koje su do sada iskopane, objasnio je on. Grobnica ovog vojskovođe ima oblik čizme, sa šupljim delom. Verovatno je iskopan u nekom trenutku, ali su ljudi videli lobanju i gornji deo skeleta, koji danas ne postoje, pa su odmah stali, dodao je Nikolov.

Skiti su veoma poštovali grobove predaka i napali bi svakog ko je pokušao da ih oskrnavi.

Arheolozi su, navodi Arkeonews, otkrili skiptar napravljen od kosti i smatraju da je reč o neverovatnom radu za to vreme. Kraj ljudskih kostiju otkrili su i kosti konja, gvozdeni nož, kosti malog psa i kornjače.

Skiti su imali tradiciju rezbarenja kostiju. Ovaj skiptar je 39 centimetra dugačak, a drška je napravljena od dva zalepljena komada koske. Veza između glave i drške je veoma precizno rezbarena. Gledano sa jedne strane izgleda kao kljun orla, a sa druge je antropomorfna slika na kojoj kljun izgleda kao kapa.

- Skiptar je dokaz veštine majstora. Verovatno je pripadao vojskovođi neke borbene jedinice. Ovakvi obično imaju oblik krsta sa gornjim delom koji predstavlja pticu. Najčešće su rezbarili orla jer je ta ptica važna u skitskom religijsko-mitološkom sistemu – rekao je Nikolov, a prenosi Arkeonews.

(Telegraf Nauka/Areonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Čila

    6. oktobar 2023. | 13:03

    Ispravka! Ta ptica nije orao, već "turul"- narod manysi sa oboda Urala koriste ime:"Tura". Ona je mitska sveta ptica Mađara, koja je bila, ako dobro znam, sada već izumrla ptica manja, ali okretnija i snažnija od orla, koja čak i tu pticu obara.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>