• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Istopio se led u planinama Norveške i otkrio strelu lovca na irvase: Vrh je od kvarcita, ima i očuvana pera

Vreme čitanja: oko 1 min.

Arheolozi projekta Tajne leda oduševljeni su otkrićem

  • 0
Jotunheimen Facebook: Shutterstock / Sergejus Lamanosovas

Arheolozi su u norveškim planinama otkrili veoma retku strelu sa vrhom od kvarcita i sa perom i dalje na mestu. Najverovatnije je reč o streli koju su pre oko 3.000 godina koristili lovci na irvase, rekao je Lars Pilo, šef projekta Tajne leda u planinama Jutenhajmen, u Norveškoj, preneo je LiveScience.

Iako su arheolozi i ranije nalazili ostatke strela na mestima na kojima su se drevni lovci krili dok su gađali irvase, nova strela nije nađena ni na jednom od njih.

- Nema lovačkih čeka u okolini, ali je ova strela nađena na vrhu leda, pa je moguće da se lovac krio iza leda – rekao je Pilo za LiveScience.

Glacijalni arheolog Eslen Finstad, deo projekta Tajne leda, otkrio je strelu 13. septembra. Led oko nje se otopio i ona se pojavila na površini posle nekoliko hiljada godina. Da nije odmah otkrivena, strela bi se brzo raspala.

- Finstad je strelu otkrio tokom targetiranog istraživanja, kada on i kolege ispituju delove gde je došlo do većeg topljena leda – rekao je Pilo.

Analiza je pokazala da je najveći deo strele napravljen od breze, a da su na njoj očuvana i tri pera. Vrh strele napravljen je od kvarcita. Strela je duga oko 90 centimetara i slomljena je na tri mesta.

(Telegraf Nauka/LiveScience)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>