• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zvuči kao vrisci hiljadu leševa: Astečka pištaljka smrti proizvodi najstrašniji zvuk na svetu!

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Veruje se da je bizarni instrument korišćen pre ceremonijalnog ubijanja u ime boga vetra Ehekatla, a naučnici su ga rekreirali pomoću 3D štampača

  • 0
Meksiko Siti, Asteci, arheologija Arheološko nalazište u Meksiko Sitiju Foto: HO / AFP / Profimedia

Zvuk „astečke pištaljke smrti“ smatra se najstrašnijim zvukom na svetu, a neki kažu da zvuči kao „vrisci hiljada leševa“. Stručnjaci su pomoću 3D štampača uspeli da rekreiraju „pištaljku smrti“ i pokažu kako je ona zvučala, piše Dejli mejl.

Ovaj bizarni instrument, za koji se veruje da je korišćen pre ceremonijalnog ubijanja u ime boga vetra Ehekatla, otkriven je kraj skeleta u Meksiku krajem devedesetih.

„Astečku pištaljku smrti“ rekreirao je tim iza Jutjub kanala Action Lab.

- Ovo se smatra najstrašnijim zvukom na svetu. Verovali ili ne, ovo nije ljudski vrisak. Zvuk koji pištaljka smrti pravi u trenutnu ispunjava svakog strahom – rekao je prezenter Džejms Orgil.

Originalna pištaljska smrti pronađena je u ruci obezglavljenog skeleta tokom iskopavanja astečkog hrama u Meksiko Sitiju 1999.

- Arheolozi su prvo mislili da je reč o nekoj vrsti igračke i nisu mnogo razmišljali o njoj. Tek oko 15 godina kasnije, naučnici su iz nekog razloga dunuli u pištaljku i ovo je zvuk koji se čuo. Bilo je to neverovatno otkriće jer je zvučalo kao da neka osoba vrišti – rekao e Orgil.

Tačna uloga pištaljke smrti nije poznata, ali postoji mnogo teorija. Neki stručnjaci misle da su je Asteci koristili da pomognu dušama mrtvih da odu u zagrobni svet nakon što su žrtvovani. Drugi misle da je reč o amajliji koja rasteruje zle sile. Orgil misli da je moguće da su je koristili i ratnici da zastraše svoje neprijatelje na početku bitke.

Oblik pištaljke imitira oblik ljudskog grkljana, kažu stručnjaci. Kada neko dune u nju, vazduh se razdvaja na dva dela stvarajući oscilacije i zvučne talase koji kruže po komori pre nego što izađu kroz otvor. Neke od otkrivenih pištaljki imale su i kuglicu od plute u komori.

(Telegraf Nauka/DailyMail)

Video: U Nišu otkrivena ranohrišćanska grobnica: Arheolozi vrše velika iskopavanja u Pantelejskoj ulici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>