• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gradili auto-put, a otkrili blago: Paganski hram skrivao zlatne pločice stare 1.400 godina

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Norveškoj iskopano 5 obrednih predmeta nastalih u vreme vladavine Merovinga Franačkim carstvom

  • 0
Arheolozi, Norveška Foto: Margrethe K. H. Havgar / AFP / Profimedia

Arheolozi Muzeja kulturne istorije otkrili su obredne zlatne pločice kada su zaustavljeni radovi na auto-putu E6 u mestu Vingrom na obalama jezera Mjosa u Norveškoj, javio je Arkeonews.

Pronađeno je 5 zlatnih pločica veličine nokta. Ravne su i tanke kao papir, uglavnom kockaste i sa utisnutim motivom. Uglavnom, predstavljaju muškarca i ženu u različitim tipovima odeće, sa drugačijim frizurama i različitim nakitom.

Predmeti su otkriveni u ostacima paganskog hrama, gde je i ranije otkriveno 30 ovakvih pločica. Iskopavanja su počela kada je započeto širenje auto-puta E6, koji prolazi kroz Švedsku i Norvešku, a onda su radovi prekinuti jer je otkriveno taj deo puta prelazi preko značajnog nalazišta.

Arheološkinja Katrin Stene bila je projektni lider iskopavanja, koja traju tokom celog leta.

- Ovo je neverovatno uzbudljivo – rekla je Katrin Stene.

Paganski hram bio je dugačak 15 metara i u njegovim ostacima samo tokom poslednje dve nedelje pronađeno je 5 zlatnih pločica. Prema mišljenju istraživača, predmeti su nastali u vreme vladavine Merovinga Franačkim carstvom, negde između 550. i početka takozvanog vikinškog doba krajem 8. veka. Veruje se da su stari otprilike 1.400 godina.

Zlatne pločice nađene su u zidu, što je verovatno znak da su tu stavljane u okviru rituala, kao neka vrsta žrtve bogovima ili amajlije za srećnu izgradnju hrama.

Deo zlatnih pločica otkriven je još 1993. na skoro istom mestu i to slučajno. Konzervator Harald Jakobsen primetio je čudno zemljište dok je vozio auto-putem, a već nakon prvih ispitivanja pronađene su prve 2 zlatne pločice. Tokom manjih iskopavanja početkom 21. veka pronađeno je još 28 pločica i ostatci hrama.

U Norveškoj, otkriće ovakvih zlatnih pločica je retko. Tih 35 pronađenih u Vingromu predstavljaju najveću kolekciju. Međutim, u sličnom hramu u Švedskoj otkriveno je 100 zlatnih pločica, a u Danskoj više od 2.500. Naučnici zbog toga veruju da će naći još ovakvih pločica.

Ovi obredni predmeti nazivaju se „gulguber“ ili „zlatni starci“.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>