• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podvodni zid napravljen na mestu bitke u kojoj su Grci osvetili termopilske žrtve

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi trenutno ispituju pet slojeva ispod zemlje i identifikovali su dva različita perioda izgradnje zidova grada

  • 0
Salamina, Bitka kod Salamine Foto: akg-images / akg-images / Profimedia

Tim od 15 arheologa, koje predvode dr Angeliki Simosi i prof. Janos Lolos, otkrio je nove dokaze o životu na ostrvu Salamina u Grčkoj, nakon jedne od najslavnijih antičkih bitaka, piše Greek Reporter.

Najnovija iskopavanja otkrila su veliki deo potopljenog morskog zida koji je prolazio kraj luke grada, gde se 480. godine pre nove ere ujedinjena grčka flota suprotstavila znatno brojnijoj persijskoj floti i uspela da pobedi. Ovu bitku, koja je naterala Persijance na privremeno povlačenje iz Evrope, mnogi smatraju osvetom za žrtve pale na Termopili i kod Artemizija oko mesec dana ranije.

Istraživači koriste istovremeno i tehnike zemljane i podvodne arheologije kako bi ispitali pet slojeva ispod zemlje. Dva različita perioda izgradnje zidova grada identifikovana su do sada, a oba su iz 4. veka pre nove ere, što znači posle velike bitke.

Osim zidova, pronađeni su i grnčarija i fragmenti mermera, kao i neidentifikovani bakarni novčići.

Kako su naučnici objasnili, ovaj deo mora, gde je prolaz veoma uzak, atinski vođa Temistokle odabrao je kako bi onemogućio manevre Persijancima, ali i zato što je znao da će mu klima pomoći u toj borbi, navodi Greek Reporter.

Grčko-persijski ratovi trajali su od 499. do 449. godine pre nove ere i u njima je Persijsko carstvo pokušalo da osvoji koaliciju grčkih polisa koje su predvodile Sparta i Atina. Od mnogo bitaka koje su opisivane kroz istoriju helenskog sveta, Termopilska bitka smatra se jednim od najvećih primera junaštva. Svega 300 spartanskih hoplita predvođenih kraljem Leonidom sa još nekoliko hiljada saveznika uspevalo dugo da se suprotstavlja dramatično brojnijim trupama Kserksa I. Na kraju su svi ubijeni. Istovremeno sa ovom, vođena je i pomorska borba kod Artemizija.

Do bitke kod Salamine došlo je oko mesec dana kasnije, nakon što su Pesijanci zauzeli i spalili Atinu. Grčka flota predvođena Temistoklom uspela je da porazi mnogo veću persijsku flotu i natera Kserksa I na povlačenje iz Evrope. Ovaj trijumf helenskih trupa označio je prekretnicu u ovom ratu.

(Telegraf Nauka/Greek Reporter)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>