• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

I hodočasnici posezali za uslugama vračeva: Figurice korišćene u magijskim ritualima na putu ka Meki i Medini

Vreme čitanja: oko 1 min.

Izraelski arheolog dr Itamar Taksel i njegove kolege veruju da ostaci pronađeni još devedesetih godina na putu od Kaira do Meke govore o neobičnoj praksi

  • 0
Eilat, nalazište Nalazište na jugu Izraela Foto: Shutterstock / LevT

Predmeti pronađeni na islamskoj hodočasničkoj ruti od Kaira do Meke još devedesetih godina verovatno su bili korišćeni u raznim magičnim ritualima, navodi se u novoj studiji koju je objavio dr Itamar Taksel iz Izraelske uprava za antikvitete (IAA), a prenosi Arkeonews.

Kolekciju predmeta, koja sadrži kamene figure, glinene posude i šarene kamenčiće, otkrio je Moti Šemtov na hodočasničkoj ruti Darb al Hadž.

- Mnogo ostataka sa islamskih hodočašća sačuvano je u regionu oko Eilata, grada u južnom Izraelu. Neki od njih su otkriveni na delovima puta, u kampovima i drugim povezanim strukturama. Većina ovih ostataka je iz vremena Mameluka i Osmanskog carstva. Zasnovano na prirodi ovih predmeta i istraživanjima, verujemo da su ovi artefakti bili povezani sa popularnom magijom. Magijske rituale, čija priroda je još nejasna, najverovatnije su izveli profesionalni vračevi, koji su nudili svoje usluge hodočasnicima – navodi se u studiji.

- Ovo otkriće pokazuje da su ljudi u ranom osmanskom periodu, kao i danas, konsultovali vračare uz formalno verovanje u zvaničnu religiju. Ispitivanje predmeta pokazuje da su oni došli iz Egipta – naveli su naučnici u saopštenju koje je prenela IAA na Fejsbuku.

Kako se dodaje, ovi predmeti su najverovatnije korišćeni za sitne vradžbine poput borbe protiv urokljivih očiju, lečenje bolesti i slično.

Mnogi od ovih predmeta pronađeni su slomljeni ili oštećeni, a dr Taksel sugeriše da su možda namerno oštećeni tokom rituala.

- Čini se da su ti rituali izvođeni na određenom mestu, kao i da su ih izvodili jedna ili više osoba specijalizovanih za takve ceremonije. Iz pisanih izvora znamo da je postojala potražnja za magičnim ritualima među ljudima različitih staleža. Takvi rituali su izvođeni dnevno uz formalne rituale, uključujući i u islamskom svetu, i veoma je verovatno da hodočasnici na putu ka svetim gradovima Meki i Medini nisu bili izuzetak – naveo je drTaksel.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>