• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Arheolozi otkrili prve ostatke sveštenika sa pogrebnim poklonima stare 3.000 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovo je prvo otkriće ovog tipa u severnim Andima i demonstrira postojanje moćnih lidera već 1.000 godina pre nove ere, poručili su japanski i peruanski naučnici

  • 1
Ostaci sveštenika, Peru, arheologija Foto: Handout / AFP / Profimedia

Grupa japanskih i peruanskih arheologa otkrila je 3,000 godina staru grobnicu sveštenika sa keramičkim pogrebnim poklonima u severnom Peruu, javio je AFP, a prenosi Phys.org.

- Otkrili smo grobnicu osobe koja je živela pre oko 3.000 godina na arheološkom nalazištu Pakopampa, oko 900 kilometara severno od Lime. Ovo je prva grobnica sveštenika otkrivena u Andima sa serijom poklona, što nam pokazuje da je sadržaj netaknut – rekao je Huan Pablo Viljanueva, arheolog, za AFP.

Telo sveštenika, čiji su donji ekstremiteti bili delimično savijeni, bilo je okrenuto od juga ka severu. Na zapadnoj strani grobnice nalazile su se mala, okrugla keramička činija, lopatica izrezbarena od kosti i drugi pokloni za preminulog. Pronađena su i dva pečata, jedan sa antropomorfnim licem, a drugi sa glavom jaguara.

Telo i pogrebni pokloni pronađeni su ispod najmanje šest slojeva pepela i zemlje. Grobnica je okrugla, duboka oko jedan metar i prečnika tri metra.

Ostaci sveštenika, Peru, arheologija Foto: Handout / AFP / Profimedia

- Otkriće je veoma važno jer je ovo jedna od prvih osoba koja je započela kontrolu hramova u severnim Andima. Veruje se da je živeo oko 1.000 godine pre nove ere, a otkriće demonstrira da su se već tada u Andrima pojavili jaki i moćni lideri – rekao je za AFP Judži Seki, japanski arheolog koji radi na nalazištu Pakopampa već 18 godina.

U septembru 2022. ista grupa otkrila je i grobnicu, takođe staru oko 3.000 godina, čoveka koga su nazvali sveštenikom Putotosa, sa muzičkim instrumentima napravljenim od školjki.

Na nalazištu Pakopampa, na nadmorskoj visini od 2.500 metara, nalazi se devet ceremonijalnih zgrada od izrezbarenog i poliranog kamena. Tu su pronađene i grobnice „dame iz Pakopampe“, otkrivena 2009, i dva sveštenika jaguara i zmije, otkrivenih 2015. Za njih se pretpostavlja da su živeli o između 700. i 600. godine pre nove ere.

Ostaci sveštenika, Peru, arheologija Foto: Handout / AFP / Profimedia

Na nalazištu rade arheolozi iz Nacionalnog muzeja etnologije u Japanu i iz Nacionalnog univerziteta San Markos u Peruu.

(Telegraf Nauka/Phys.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Драгољуб

    12. septembar 2023. | 18:06

    Мене занима како архолози 3.000 година после смрти некога знају да је он био "свештеник" а не неки владар или други великодостојник? Зашто неко ко је сахрањен у раскошно опремљеној гробници мора да буде "свештеник" а не некакав владар?

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>