• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mermerni disk star 2.500 godina štitio od urokljivih očiju i zavidnih ljudi: Čudno otkriće kraj obala Izraela

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je tek četvrti ovakav ukras za brodove otkriven u Sredozemlju

  • 0

Mermerni disk star 2.500 godina i napravljen da štiti drevne brodove od urokljivih očiju otkrio je spasilac koji je ronio blizu arheološkog nalazišta Javne-Jam, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete (IAA), a prenosi Arkeonews.

Stručnjaci kažu da je predmet, koji je iz mora izvukao David Šalom, napravljen u 5. ili 4. veku pre nove ere.

- Po slikama sa keramike, mozaika i antičkih novčića, kao i iz istorijskih izvora iz 5. veka pre nove ere, znamo da je ovaj dizajn bio uobičajen na trupu brodoca, a služio je da štiti od urokljivih očiju i zavidnih ljudi. Predmet je predstavljao pomoć i u navigaciji. I danas je reč o ukrasu koji je čest i danas na brodovima u Portugalu, Grčkoj i na Malti – rekao je Jakov Šarvit, direktor jedinice za pomorsku arheologiju Izraelske uprave za arheologiju.

Mermerni disk ima prečnik od 20 centimetara, na jednoj strani je ravan, a na drugoj blago nakrivljen, a u centru ima rupu sa tragovima boje. Identifikovan je kao motiv oka, na grčkom nazivan ophtalmoi. Takvi ukrasi nalazili su se na trupu borbenih i trgovačkih brodovaa. Iako je reč o čestom ukrasu, u Sredozemlju su do sada samo četiri ovakva predmeta otkrivena. Osim ovog, jedan je otkriven na ostacima trgovačkog broda u Turskoj, a dva blizu obale Izraela.

(Telegraf Nauka/Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>