• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obredni reljef Tračkog konjanika otkriven u Bugarskoj

Vreme čitanja: oko 1 min.

Usamljeni junak na konju koji juri neku zver čest je motiv na reljefima iz helenističkog i rimskog perioda na Balkanu, uglavnom iz perioda između 3. veka stare i 4. veka nove ere

  • 0
Trački konjanik Jedan od reljefa Tračkog konjanika otkriven ranijih godina Credit: Erich Lessing / akg-images / Profimedia

Obredni kameni reljef koji predstavlja Tračkog konjanika otkriven je tokom iskopavanja na mestu antičkog grada Herakleja Sintika, koji se nalazi na jugozapadu Bugarske, južno od planine Kočuh, a na teritoriji sela Rupite, javio je Arkeonews.

Helenistički gran Herakleja Sintika, sagrađen u vreme Filipa Velikog, na prostoru Sintike, regiona koji su naseljavala tračka plemena Sinti. Grad je uništen u zemljotresu u 5. veku.

Trački konjanik je čest motiv na reljefima iz helenističkog i rimskog perioda na Balkanu, uglavnom iz perioda između 3. veka stare i 4. veka nove ere. Na njima je uglavnom predstavljen usamljeni heroj na konju kako juri vepra ili neku sličnu zver.

- Ovo je prvi put da smo pronašli ovako lepo napravljeni obredni reljef – rekao je profesor Ljudmil Vagalinski za Bugarsku novinsku agenciju, a prenosi Arkeonews.

Kako je dodao, još jedno umetničko delo od terakote nađeno je tu nekoliko dana ranije, a pronađeni su i igla od kosti, kao i reljef na kome je predstavljena boginja Artemida.

Profesor Georgi Mitrev otkrio je Herakleju Sintiku 2002. blizu sela Rupite. Natpisi koje je pronašao su to i potvrdili.

(Telegraf Nauka / Arkeonews)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>