• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Misteriozne izmene ruke i krune: Novi tip skeniranja otkrio skrivene detalje drevnih egipatskih slika

Vreme čitanja: oko 1 min.

Skeniranje otkrilo kakve su izmene pravili umetnici na slikama u grobnicama u tebanskoj nekropoli

  • 0
FOTO: Theban Tombs Project (LAMS MAFTO CNRS - CA Uliège)

Prenosna tehnologija hemijskog skeniranja otkrila je skrivene detalje na drevnim egipatskim slikama, pokazala je studija Filipa Marineza sa Sorbone objavljena u žurnalu Plos One. On je na istraživanju ovih slika radio sa kolegama sa Univerzitea Lijež u Belgiji, objavio je ScienceDaily.

Obično se smatra da su slike nastale u vreme Starog Egipta rezultat veoma formalizovanog rada. Međutim, većina njih se proučava u muzejima i laboratorijama. Martinez i njegove kolege koristili su prenosnu tehnologiju skeniranja kako bi proučili slike u svom originalnom kontekstu, što je omogućilo analizu kompozicije boja, slojeva i identifikaciju izmena koje su pravljene.

Dve slike su detaljno analizirane i ove su se nalazile u grobnicama u tebanskoj nekropoli u blizini Nila, koje datiraju iz perioda 19. egipatske dinastije. Na prvoj slici, istraživači su uspeli da identifikuju izmene napravljene u položaju ruke figure, iako je razlog za ovu relativno malu promenu nepoznat. Na drugoj slici analiza je pokazala brojne promene na kruni i drugim kraljevskim insignijama na portretu faraona Ramzesa II. Ta se serija promena verovatno odnosi na neke simboličke promene tokom vremena.

FOTO: Theban Tombs Project (LAMS MAFTO CNRS - CA Uliège)
Smatra se da su takve promene na slikama retke, ali istraživači veruju da ova otkrića zahtevaju dalja istraživanja. Ostaju mnogo nepoznatih kada je reč o razlogu i vremenu uočenih izmena, od kojih bi neke mogle biti razrešene budućom analizom. Ova studija takođe služi da dokaže korisnost prenosne tehnologije hemijskog skeniranja za proučavanje slika iz Starog veka na licu mesta.

- Ova otkrića jasno zahtevaju sistematizovanu i dodatnu inspekciju slika u Egiptu koristeći fizičko-hemijsku karakterizaciju – naveli su autori.

(Telegraf Nauka/ScienceDaily)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Nauka Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>