Da li biste se usudili OVO DA JEDETE? ESA pravi hranu za astronaute od bakterija i njihove mokraće
U jeku druge svemirske trke, različite svemirske agencije planiraju misije s posadom do Meseca, pa do Marsa, a i onda i dalje. Međutim, mnogo je prepreka na tom putu, a jedan od najvećih je – hrana!
Trenutno se skoro sva hrana za astronaute u orbiti proizvodi na Zemlji, a onda transportuje do Međunarodne svemirske stanice (ISS). Međutim, dok to nije problem za snabdevanje stanice u niskoj Zemljinoj orbiti, nije baš praktično za bilo koju dalju destinaciju. U najboljem slučaju je preskupo, a u najgorem potpuno tehnički neizvodljivo, piše Space.com.
Evropska svemirska agencija (ESA) pokrenula je projekat HOBI-WAN u okviru svog programa istraživanja Terra Novae, a sve kako bi testirala proteinski prah nazvan solein, koji se može proizvoditi u svemiru sa vrlo malo resursa.
- Cilj projekta je razvoj ključnog resursa koji će nam omogućiti da poboljšamo autonomiju svemirskih letova sa ljudskom posadom, otpornost i zdravlje naših astronauta. Da bi ljudi mogli da sprovedu dugotrajne misije na Mesecu, ili čak jednog dana da odu na Mars, biće potrebna inovativna i održiva rešenja da bi preživeli sa ograničenim zalihama – rekla je u saopštenju Anđelik van Ombergen, glavni naučnik za istraživanja u ESA.
Solein bi mogao biti jedno takvo rešenje. To je visoko svestrani proteinski prah koji se pravi od mikroba, vazduha i električne energije, putem procesa gasne fermentacije. Dok je tehnologija demonstrirana na Zemlji, u svemiru će morati da se koristiti nešto drugačija tehnika. Na primer, na Zemlji, amonijak služi kao izvor azota za sintezu proteina. Ali u svemiru, izvor bi bila urea – organsko jedinjenje koje se nalazi u mokraći.
Samo zbog ovoga, mnogi bi se gadili da ovu hranu čak i probaju.
Tokom narednih osam meseci, proizvođač soleina Solar Foods će raditi na Zemlji na razvoju tehnologije neophodne za testiranje proizvodnje soleina u svemiru. Ako bude uspešna, proizvodnja soleina bi se zatim testirala na semirskoj stanici.
- Cilj projekta je da potvrdi da ovi organizmi rastu u svemirskom okruženju kao što rastu na Zemlji, i da razvije osnove tehnologije gasne fermentacije za korišćenje u svemiru – nešto što nije urađeno nikad u istoriji čovečanstva - rekao je Artu Luukanen, viši potpredsednik za svemir i odbranu u Solar Foods-u, i dodao:
- Ponašanje gasova i tečnosti u mikrogravitaciji je drastično drugačije zbog nedostatka potiska, što može drastično uticati na transport hranljivih materija i gasova za solein mikrobe.
(Telegraf Nauka/Space.com/ESA)